Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Fajok védelme
Szemléletformálás
Pályázat

Az Év Emlőséhez, a hermelinhez kapcsolódó gyermekrajzpályázatok

2021.06.23.

Az idei évben két korcsoportnak, két, eltérő témájú versenyt hirdet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztályával karöltve az Év Emlősével, a hermelinnel kapcsolatban: az általános iskola alsós diákjai részére „Hermelin télen-nyáron” címmel rajzpályázatot, a felsős és középiskolás fiatalok részére pedig „Drága kincsünk a hermelin” címmel érme- és ékszerrajzoló pályázatot.

Mivel a hermelin télen és nyáron más-más színezetű bundát ölt magára, roppant színes egyéniség. Ehhez kapcsolódva a gyermekek feladata, hogy úgy rajzolják le ezt az élénk, játékos kisragadozót, hogy a képen mindkét színváltozatát bemutassák. A havas és lombos világot és benne a hermelint akár külön is ábrázolhatják, a rajzlapot kettéosztva, de a művészi szabadság alapján bármilyen más, ötletes megoldást értékelnek.

Ritka, értékes természeti kincsünk a hermelin, légies, ugyanakkor kitartó és szívós kisragadozó. Képe csodásan mutathat például egy ezüstből vert pénzérmén, egy kimunkált aranygyűrűn, vagy fülbevalón, esetleg egy ékköves medálon. A gyermekek feladata, hogy olyan művet alkossanak, amelynek központi témája a hermelinnel kapcsolatos, bármilyen érme vagy ékszer. Az érméket vagy ékszereket szépen kidolgozva és az értékeléshez elegendően nagy méretben kell megjeleníteniük – szabadon választott technikával – egy képen, akár önmagukban, akár egy teljes kompozíció hangsúlyos részeként. A műalkotások digitálisan leképzett formáját várják a pályázatra, tehát szkennelt, fotózott, vagy eleve digitálisan összeállított pályaművel lehet nevezni.

A pályázati határidő mindkét esetben: 2021. október 11.

A pályázatok részletei, illetve a feltöltő felületek a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján, az alábbi felhívásra kattintva találhatóak:


A Vadonleső Programról

A Vadonleső Program önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatainak gyűjtését végzi, immár 2009 óta. A program keretében hét éve indították útjára az Év Emlőse kezdeményezést, minden évben izgalmas művészeti kihívások elé állítják az érdeklődő gyermekeket és fiatalokat, ezzel is felhívva a figyelmet az adott évben kiszemelt, természetvédelmi oltalom alatt álló emlősünk értékére és megőrzésének fontosságára.

Jó munkát és jó szórakozást kíván a Vadonleső Program minden alkotónak akár a természetben „vadonlesés” közben, akár az íróasztalnál, alkotás során!

 

Sáv bezárása