Ugrás a tartalomhoz

"Az Év Ökoturisztikai létesítménye 2011" díjak átadása a Turizmus Világnapján

2011.09.28.
Második alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére szeptember 27-én, a Turizmus Világnapja alkalmából került sor a budapesti Gerbeaud Cukrászda Arany Szalonjában. A pályázat kiírása és lebonyolítása a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésével valósult meg.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások stb.) pályázhattak, látogatóközpont vagy tanösvény kategóriában. A pályázat célja az volt, hogy a létesítmények működtetői megmérettethessék szolgáltatásaik színvonalát a kínálat látogató- és családbarát jellege alapján. A pályázat nyertesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2011” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2011” címet. A helyezett létesítményeket a pályázatot kiíró szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.

 
 

  „Az év ökoturisztikai tanösvénye” címet 2011-ben a Szabics Bt. által működtetett Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény nyerte el. A 1500 méter hosszú útvonal Tiszaörvény határában, a Tisza és a Tisza-tó közötti „szigeten” került kialakításra. A bemutatás központi témája a Tisza mente egyik különleges élőlénye, a tiszavirág (kérész), amely nyár elején „virágba borítja” a folyót. A tanösvény számos szórakoztató és interaktív elemet tartalmaz, egyéni, családi és iskolai kirándulások számára egyaránt tartalmas programot biztosít.
 
Látogatóközpont kategóriában második helyezést ért el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete. A fokozottan védett barlang egy 250 m-es szakaszát és az itt található páratlan természeti értékeket tekinthetik meg a látogatók. A Budai-hegység legjelentősebb barlangjait bemutató, újonnan kialakított kiállítás minden elemében az interaktivitás lehetőségét biztosítja a látogatók számára.
 

„Az év ökoturisztikai látogatóközpontja” címet 2011-ben az idei évben megnyitott tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont nyerte el. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett bemutatóhely kiállítótermében szinte minden mozog vagy mozgásba hozható, és minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet, a „megszelídült vulkánok földjét”, a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek egyik emblematikus példáját, a levendulatermesztést.


 

 

 

 

Sáv bezárása