Ugrás a tartalomhoz

Az "Év ökoturisztikai létesítménye 2012" pályázat díjátadója

2012.09.28.
Harmadik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére szeptember 27-én, a Turizmus Világnapja alkalmából került sor a budapesti Gundel Cukrászdában. A pályázat kiírása és lebonyolítása a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésével valósult meg.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások stb.) pályázhattak látogatóközpont vagy tanösvény kategóriában. A pályázat célja az volt, hogy a létesítmények működtetői megmérettethessék szolgáltatásaik színvonalát a kínálat látogató- és családbarát jellege alapján.
 

A pályázat nyertesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2012” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2012” címet. A helyezett létesítményeket a pályázatot kiíró szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.

 

 

A díjakat a pályázatot kiíró szervezetek képviselői, Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Dr. Nemes Andrea turisztikai főosztályvezető és Horváth Gergely vezérigazgató adták át.

 

 

A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 19 db pályamunka érkezett, amelyeket a lebonyolításban közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, vagyis pontozták többek között a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat anonim helyszínbejárás során értékelték, a látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

 

Díjazottak

Látogatóközpont kategóriában

Megosztott I. helyezést ért el a Pannon Csillagda (létesítő és fenntartó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság) és a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola (Ipoly Erdő Zrt. Vác Erdészet)
 

III. helyezett a Sas-hegyi Látogatóközpont (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Tanösvény kategóriában


I. helyezést ért el a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark
(Ipoly Erdő Zrt.)
 

II. helyezett lett az Élő erdő tanösvény (Írottkő Natúrparkért Egyesület)

 

 

A díjazottakról

Az év ökoturisztikai látogatóközpontja I. helyezett

Pannon Csillagda

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt feladata a természeti örökség védelme, melyhez hozzá tartozik a csillagos égbolt látványa is. A Bakonybélen épült, 2012 májusában Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által átadott csillagda létrejöttét a magas-bakonyi égbolt kitűnő állapota, a csekély mértékű fényszennyezés alapozta meg. A Pannon Csillagda Közép-Európa legmodernebb csillagászati élménycentruma. A csillagászattörténeti kiállítás (Galilei és Newton kísérletek, óriás meteorit, Ember a Holdon, Mars Expedíció) mellett csillagászati távcsőpark áll a látogatók rendelkezésére, így mindenki a saját szemével figyelheti meg a Napot vagy éjszaka a csillagokat.
 

Az év ökoturisztikai látogatóközpontja I. helyezett

Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola

A Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola egy erdővel körülvett tisztáson található. Az „Egy tölgyfa élete” állandó kiállítással interaktív módon pillanthatunk be az erdei életközösségek életébe, a szakszerű erdőgazdálkodás rejtelmeibe. A fák belső működését a szabadtéri, hatalmas famodell segítségével értelmezhetjük. A természet értékeinek megőrzésére a kirándulóközpont jelképállata, Hangya Dani és barátja, Mézi hívja fel a gyerekek figyelmét. A kirándulóközpont kialakítása során tájba illő, főként természetes anyagokat használtak fel.
 

Az év ökoturisztikai látogatóközpontja III. helyezett

Sas-hegyi Látogatóközpont

A budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület élő múzeuma Buda ősi flórájának és faunájának. A látogatóközpontban a természeti értékek megismerését interaktív játékok, természetfilmek segítik. A kiállítás célja a területen található védett értékek élményszerű megismertetése, s ezzel védelmük elősegítése.
 


*** 

 

Az év ökoturisztikai tanösvénye I. helyezett

Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark

A Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark tanösvénye az ismeretterjesztést, oktatást és nevelést az ott élő állatok és növények szakszerű bemutatásával biztosítja. A látogatók megismerhetik az Ipoly menti tájra jellemző fafajokat, az ott élő madarakat, rovarokat, nagyvadakat. Ez hazánk első olyan arborétuma, ahol a telepített növények önfenntartó erdőtársulásokká válnak. Tematikusan három kontinens (Európa, Ázsia, Amerika) természeti értékeire épít, ezeket mutatja be. A Vadasparkban a hazai vadfajok természetes viselkedését figyelhetjük meg, a kisállat simogatóban pedig a gyerekek személyes kapcsolatot is kialakíthatnak velük.
 

Az év ökoturisztikai tanösvénye II. helyezett

Élő erdő tanösvény

A tanösvény a Kőszegi Tájvédelmi Körzet erdei életközösségét, a tájra jellemző növény- és állatvilágot, az élőlények egymással fennálló viszonyát mutatja be a látogatónak. A bemutatást interaktív elemek teszik élményszerűvé, s ezzel jobban befogadhatóvá az ismertetett témákat.

 

Sáv bezárása