Ugrás a tartalomhoz

Az ötoldalú Mura-Dráva-Duna határon átnyúló bioszféra-rezervátum fejlesztési koncepciója a legjobb négy között végzett az első European River Prize gálán

2013.09.17.
A több éve nagy sikerrel futó nemzetközi díj (International River Prize) mintájára, az International River Foundation idén először hirdette meg, a díj európai változatát a „European River Prize”-t. A díjra pályázat útján lehetett nevezni, s több fordulós bírálati folyamat eredményeképpen választották ki a legjobb négy pályázatot, amelyek között az új Mura-Dráva-Duna határon átnyúló bioszféra-rezervátum ötoldalúra bővítési koncepciója is szerepelt.


A Mura-Dráva-Duna határon átnyúló bioszféra-rezervátum ötoldalúra fejlesztési koncepciójáról készült pályázatot a WWF Duna-Kárpát Programiroda nyújtotta be a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság részvételével és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával. A pályázatban a határon átnyúló bioszféra-rezervátum továbbfejlesztését, a területek természetvédelmi helyzetének javítását helyezték előtérbe. A bioszféra-rezervátum célja a Mura-Dráva-Duna határvidék különleges, a három folyóhoz kötődő vízi és partmenti életközösségeinek és természeti értékeinek megőrzése, valamint a fenntartható fejlődési funkcióhoz kapcsolódóan a helyi önkormányzatok és a lakosság megélhetési lehetőségeinek bővítéséhez történő hozzájárulás. A fejlesztési tervek szerint a magyar-horvát kezdeményezésre létrejött kétoldalú bioszféra-rezervátum a jövőben kibővül Ausztria, Szerbia és Szlovénia csatlakozó, természetvédelmi szempontból értékes területeivel. Várhatóan ez lesz az első olyan természetvédelmi terület a világon, amely öt ország együttműködésének köszönhetően jön létre és működik.

A Mura-Dráva-Duna határon átnyúló bioszféra-rezervátum tagországainak képviselői

(fotó: David Prokop)

 

Az első „European River Prize” díjat 2013. szeptember 12-én este Bécsben, a River Restoration Conference keretében szervezett gálavacsorán adták át. A legjobb négy közé jutott folyók, illetve folyóhoz kötődő együttműködések a következők:

– Orbigo River – Spanyolország

– Mura-Drava-Danube – Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szerbia, Szlovénia

– River Rhine – Svájc, Franciaország, Németország, Luxemburg, Hollandia, Ausztria, Liechtenstein, Wallonia (Belgium), Olaszország

– Upper Drau (Drava) – Ausztria

A fődíjat végül a Rajna folyóhoz kötődő nemzetközi együttműködés nyerte el az elmúlt 50 év során az integrált vízgyűjtő-gazdálkodás terén végzett figyelemreméltó teljesítményéért. A Rajna védelméért létrehozott nemzetközi bizottság (International Commission for Protection of the Rhine) és a vízgyűjtő egyéb érintett szervei által végrehajtott városi szennyvízkezelési stratégiák jelentősen hozzájárultak a Rajna folyó vízminőségének javításához.

 

A Mura-Dráva-Duna határon átnyúló bioszféra-rezervátum szempontjából külön elismerés, hogy az 50 éves múltra visszatekintő, a nemzetközi díjra eddig négyszer pályázó rajnai együttműködéssel együtt került a legjobb négy együttműködés közé.

Sáv bezárása