Ugrás a tartalomhoz

Az UNESCO párizsi központjában találkoztak az európai geoparkok

2013.03.27.
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) párizsi központjában tartotta sorrendben 31. Koordinációs Bizottsági ülését az Európai Geoparkok Hálózata (European Geoparks Network – EGN) 2013. március 21-én és 22-én. A nemzetközi hálózatnak jelenleg két magyar tagja van.

A nógrádi térségben található Novohrad–Nógrád Geopark (mely a világ első, kezdettől fogva határon átnyúló, magyar–szlovák területen működő geoparkja) 2010 tavaszán nyert felvételt, a Balaton-felvidék és a Bakony térségében található Bakony–Balaton Geopark pedig 2012 őszén vált a hálózat tagjává.

 

A geoparkok célja a területükön található földtudományi értékekre alapozott, de nem csak a geológiai, hanem további természetvédelmi, kulturális, történelmi, néprajzi és egyéb helyi értékeket is magába foglaló, fenntartható fejlesztések megvalósítása, ezáltal ezek bemutatása, széles körű megismertetése. Kiemelten fontos a helyi közösségek minél szélesebb körű bevonása.

Az eddigi hasonló ülések mind egy-egy európai geoparkban zajlottak, a mostani helyszín apropóját az UNESCO őszi, 192. Végrehajtó Tanácsi Ülésének (192th Session of the Executive Board) egyik témája adta, mely lényegében a geoparkok „felvétele” lesz majd. Az európai területeket is tömörítő globális hálózat (Global Geoparks Network – GGN) jelenleg az UNESCO égisze alatt működik, de nem a világszervezet sajátjaként, mint például az Ember és bioszféra- valamint a Világörökség programok. A geoparkok legfőbb célja jelenleg, hogy hálózatuk az UNESCO harmadik, saját programjává váljon, melyre vonatkozó törekvéseik hosszú évekre nyúlnak vissza.


 

A 31. ülésen az európai hálózat elnökének és alelnökének személyéről is döntött a 104 delegált. Az elnök tisztségében újfent a hálózatot eddig is irányító Nickolas Zouros erősítette meg a tagság, amelynek teljes támogatását élvező görög elnök a következő gondolatokkal mondott köszönetet:

– Amint ide, az UNESCO épületében beléptek, láthatták, hogy a „homlokzaton” már a globális geoparkok hálózata is megtalálható. A célunk nem lehet más, minthogy a jövőben ne csak ott jelenjenek meg a geoparkok, hanem idebent, funkciójukban is kiteljesedjenek majd az UNESCO részeként.

 


 

Nickolas Zouros, az Európai Geoparkok Hálózata (European Geoparks Network – EGN) elnöke

 
 

Az ülés egyben kitűnő lehetőség volt a geoparkok számára arra is, hogy a nagy presztízsű nemzetközi szervezet párizsi székházában – különböző információs anyagokkal – bemutatkozzanak, és az ülés első napjának végén tartott fogadáson helyi termékekkel kínálják meg a vendégeket.

 

Az Európai Geoparkok Hálózatának a most hozott döntésekkel immáron 54 geopark a tagja, 19 országot reprezentálva, míg a Globális Geoparkok Hálózata 27 ország 93 geoparkját tömöríti.
A Novohrad–Nógrád Geoparkot a salgótarjáni székhelyű Novohrad–Nógrád Geopark Nonprofit Kft. irányítja, területüket 63 nógrádi és 28 Dél-szlovákiai település alkotja. A 151 települést magában foglaló Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

 

A hazai geoparkokról további információ a www.nngeopark.eu és a www.bakony-balaton-geopark.hu honlapokon érhető el, az Európai Geoparkok Hálózatának honlapja a www.europeangeoparks.org címen működik.

 

Felhasznált forrás:

a Bakony–Balaton Geoparkot irányító Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Novohrad–Nógrád Geoparkot irányító Novohrad–Nógrád Geopark Nonprofit Kft. közös, szabadon felhasználható sajtóközleménye az Európai Geoparkok Hálózatának 31. Koordinációs Bizottsági Üléséről (Párizs, 2013. március 21–22.)

Írta: Kéri István

Fotók: Korbély Barnabás

2013. március 26.

Sáv bezárása