Ugrás a tartalomhoz
Biológiai sokféleség
Felhívás

Bárki véleményezheti az IPBES rendszerszintű változásokkal kapcsolatos értékelésének tervezetét

2023.12.14.

Nyolc héten át véleményezhető a biodiverzitás-csökkentés hátterében álló okokat, valamint az élővilág változatosságanak fennmaradásához szükséges rendszerszintű változásokat meghatározó tényezőket, vagyis a biológiai sokféleséggel kapcsolatos 2050-es jövőkép megvalósításának értékelését értékelő IPBES jelentés tervezete (transformative change assessment).

Az IPBES munkaprogramja magában foglalja a biológiai sokféleség fennmaradásához szükséges rendszerszintű változások tematikus értékelését, melynek célja az emberi társadalomban egyéni és kollektív szinten egyaránt meglévő viselkedési, társadalmi, kulturális, gazdasági, intézményi, technikai és technológiai dimenziók megértése és azonosítása. Ezen tényezők felhasználhatók a biológiai sokféleség megőrzése, helyreállítása és bölcs felhasználása érdekében történő rendszerszintű változásokhoz, figyelembe véve a fenntartható fejlődéssel összefüggő tágabb társadalmi és gazdasági célokat is.

A nemzetközi szakértők munkájának eredményeként elkészült szövegtervezet regisztrációt követően elérhető itt: https://www.ipbes.net/notification/tca/sod-live-now, és 2024. január 28-ig véleményezhető.

 

Kép forrása: Unsplash

Sáv bezárása