Ugrás a tartalomhoz

Befejeződött az első Ifjú Kócsagőr Program

2014.01.31.
Speciális programot szerveztek a természetvédelmi őrök utánpótlására az Y TriÁsz mozgalom és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, az Ifjú Kócsagőr verseny záró rendezvényét csütörtökön Fenékpusztán, a Vönöczky-Schenk Jakab kutatóházban tartották.

Az Y TriÁsz mozgalmat 2013 januárjában hozta létre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a 30Y zenekar azzal a céllal, hogy az Y-generációt, a 20-30 éves korosztályt – pályakezdő fiatalokat, felsőoktatási intézmények hallgatóit – bevonják az értékteremtő programokba. A Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával közösen 2013 tavaszán hirdették meg az Ifjú Kócsagőr speciális szakember utánpótlási programot. A felhívásra több száz fiatal jelentkezett, a kiválasztott 77 versenyző prezentáció keretében mutatta be nemzeti parkban töltött időt, majd lehetőségük nyílt arra is, hogy természetőr vizsgát tegyenek.

A csütörtöki döntőn a következő évi kócsagőr program megtervezése volt a feladat. A fődíjat – a walesi Pembroskeshire Coast Nemzeti Parkba szóló egyhetes tanulmányutat – Janó Gizella nyerte meg, az ifjú kócsagőrt Széll Antal, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őre készítette fel a versenyre.

A rendezvényen Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a nemzeti park igazgatóságokra fontos szerep hárul a környezeti nevelés területén is.

Elmondta, hogy a tíz nemzeti park igazgatóságának területén 244 természetvédelmi őr dolgozik. A védett területek nagysága 850 ezer hektár, a Natura 2000 területek pedig 1,2 millió hektáron terülnek el, így egy-egy természetvédelmi őrnek csaknem 8 ezer hektárnyi területet kell felügyelnie. A hatósági, rendészeti, természetvédelmi munkák mellett számos új feladatuk is van, részt vesznek a régészeti lelőhelyek védelmében, az illegális hulladéklerakók felszámolásában, de munkájukhoz tartozik a tűzesetek kezelése, falopások megelőzése is.

Szilágyi Gábor, a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy idén az igazgatóságok anyagi, szakmai támogatásával valósították meg a programot. A helyettes államtitkára szerint a programot a következő években is folytatni kell.

(MTI)

Sáv bezárása