Ugrás a tartalomhoz

Béka vonulások idején eddig horror színtere volt a garancsi útkanyar!

2011.03.18.
A címben szereplő mondat Tinnye község honlapján egy lakossági hozzászólás részlete. Remélhetőleg a most megvalósuló természetvédelmi akció elejét veszi a kritikus helyzet kialakulásának.  

Az Üvegtigris című film forgatási helyszíne, a helyi védettséget és Natura 2000 jelleget élvező Garancsi-tó partja melletti útszakasz kora tavasszal varangyok ezreinek, tízezreinek mészárszékévé vált az elmúlt években. Ugyanis a tó környéki erdőkben telelnek a békák, s téli álomból ébredésüket követően előbb a hím, majd a nőstény példányok is a víztér felé veszik útjukat. Amennyiben sikerül a nagy forgalmú közúton épségben átjutniuk, már szinte semmi nem áll a párzásuk, szaporodásuk útjába. Azonban erre vajmi kevés esélyük volt eddig. Ezen az útszakaszon ugyanis még nincs békaátjáró, így a kétéltűek az úttestre kényszerülnek, s minden évben ezrével pusztultak el a gépjárművek kerekei alatt. Március elején a Természetmegőrzési Főosztály és egyben a Vadonleső Program munkatársai, a helyi önkéntesekkel összefogva, részt vállaltak abból a lakossági kezdeményezésből, hogy terelőkerítések állításával, a leásott műanyag ládákba került varangyok úton történő áthordásával sok-sok béka életét megmentsék.

A kritikus útszakasz erdő felőli részén mintegy 200 méternyi műanyag kerítést állítottak fel, így a vonuló békák nem tudnak az úttestre jutni. Természetesen a vonulás végeztével a kerítést elbontják, így később zavartalanul visszajuthatnak a varangyok az évközi élőhelyükre. A természetvédelmi akció külön érdekessége még, hogy az Üvegtigris című magyar film stábja is jelezte, hogy szívügyüknek tekintik az emlékezetes filmforgatás területén is varangyok tömeges pusztulásának megelőzését, ezért személyesen is részt kívánnak majd venni a békamentésben. 

 

Sáv bezárása