Ugrás a tartalomhoz

Díjazták az év ökoturisztikai látogatóközpontját és tanösvényét

2014.09.30.
Átadták „Az év ökoturisztikai létesítménye 2014” díjakat. A címre látogatóközpont és tanösvény kategóriában lehetett pályázni, az értékelésnél azt vették figyelembe, hogy mennyire látogató- és családbarát létesítményről van szó. A pályázat a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében valósult meg.

Látogatóközpont kategóriában a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont, míg tanösvény kategóriában a gemenci Molnárka tanösvény, valamint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által fenntartott szalafői Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény ért el első helyezést.

A díjakat Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár, Nemes Andrea, az Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője és Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató adta át a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Az év ökoturisztikai létesítménye címet már ötödik alkalommal ítélték oda. A pályázatra ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői jelentkezhettek. Az ország különböző tájairól összesen 18 pályázat érkezett, amelyet egy szakmai munkacsoport bírált el. Egyebek mellett pontozták a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény oktató és szemléletformáló szerepét is.
 

Idén először különdíjakat is adtak át: tanösvény kategóriában kettő, látogatóközpont kategóriában egy létesítménynek ítéltek oda innovatív megoldásaiért.


 
 

DÍJAZOTTAK
 

Látogatóközpont kategóriában
 

I. helyezést ért el a Flesch Károly Nonprofit Kft. által üzemeltetett mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont
 

II. helyezett a Királyréti Látogatóközpont (Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)
 

III. helyezett a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum (Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Kft.)
 

Tanösvény kategóriában
 

Megosztott I. helyezést ért el

• a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. által fenntartott gemenci Molnárka tanösvény, valamint

• az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által fenntartott szalafői Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény
 

III. helyezett a Baláta-tónál kiépített stégrendszer, a Dr. Marián Miklós sétány (KASZÓ Zrt.)
 


KÜLÖNDÍJAK A LEGINNOVATÍVABB LÉTESÍTMÉNYEKNEK

 

Látogatóközpont kategóriában
 

Katica Tanya Élményközpont, Patca (BPR Consult Kft.)
 

Tanösvény kategóriában
 

Királyréti tanösvény (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

Jeli Varázskert tanösvény, Kám, Jeli arborétum (Szombathelyi Erdészet Zrt.)

Sáv bezárása