Ugrás a tartalomhoz
Vadonleső
Monitorozás
Szemléletformálás
Együttműködés

Egy éves a Vadonleső!

2010.09.10.
A "Vadonleső" Internet alapú élővilág-megfigyelő rendszer elindítását éppen egy éve jelentette be a természetvédelemért felelős államtitkár! Az eltelt év során a program öt új fajjal bővült s a 14 fajról eddig 3500 előfordulási adatot küldtek be a lelkes természetjárók!  

  A program elindításával a megálmodók célja az volt, hogy a társadalom széles rétegeit bevonják a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába, mely az ismeret átadása mellett a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze is. A megvalósítás során önkéntesek segítségét veszik tehát igénybe, hogy pontosabb képet alkothassanak több olyan állat- és növényfaj elterjedésével kapcsolatban, melyek természetvédelmi szempontból is fontosak. Csak akkor van esély arra, hogy időben megkongassák a vészharangot, ha azonnal kiderül, hogy veszélybe került valamelyik élőlény hazai állománya.

 

  A „Vadonleső” programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozta létre és utódja, a Vidékfejlesztési Minisztérium tartja fent. A program része a Nemzeti Bioperzitás-monitorozó Rendszernek, mely hazánk természeti állapotát figyeli immár több mint tíz éve. A Vadonleső Központ munkatársai azon dolgoznak, hogy a programban résztvevő önkéntes minél kényelmesebben és hatékonyabban csatlakozhasson és vehessen részt az adatgyűjtésben. Fontos számukra, hogy az értékes előfordulási adatok gyűjtése kellemes elfoglaltságot, jó kikapcsolódást is jelentsen minden résztvevőnek. A honlap a www.vadonleso.hu cím alatt érhető el a nagyközönség számára.

 

  Induláskor kilenc, mára már 14 könnyen felismerhető, elterjedt állat- és növényfaj adatai rögzíthetőek GoogleMap alapú felület segítségével, online módban. A választott fajok a következőek:
 

• Keleti sün (Erinaceus concolor)

• Közönséges mókus (Sciurus vulgaris)

• Közönséges vakond (Talpa europea)

• Közönséges ürge (Spermophilus citellus)

• Mocsári teknős (Emys orbicularis)

• Zöld levelibéka (Hyla arborea)

• Foltos szalamandra (Salamandra salamandra)

• Imátkozó sáska (Mantis religiosa)

• Szarvasbogár (Lucanus cervus)

• Csíkos medvelepke (Euplagia quadripunctaria)

• Farkasalma lepke (Zerinthia polyxena)

• Hóvirág (Galanthus nivalis)

• Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)

• Tavaszi hérics (Adonis vernalis)

 

 

  A beérkezett hatalmas adattömeg mutatja az élénk érdeklődést, mely a program egy éve alatt mit sem lankadt. A következő napokban újabb növényfajjal bővül majd a paletta és az adatbeviteli felület is kényelmesebb és még átláthatóbb lesz. Érdemes tehát a www.vadonleso.hu oldalt felkeresni, hiszen a természetben még találkozhatunk a programban szereplő állatok és növények egyikével másikával, de sok új információt is megtudhatunk róluk a színes ismertetőkből.

 

  A beérkezett adatokat áttkintve láthatjuk, hogy legalább minden negyedik bejelentés a közönséges sünnel kapcsolatos. Úgy látszik ezekkel a kedves rovarevő emlősökkel lépten nyomon összefuthat bárki, aki szürkület után nyitott szemmel, illetve füllel jár-kel. Szomorú tény viszont, hogy a sünök esetében minden ötödik adat elütött állatról szól, ami azt jelenti, hogy ezek a tüskés jószágok különösen is ki vannak téve a közlekedés káros hatásainak.

 

  Jelentős számban találkoztak még a bejelentők a másik három, programban szereplő emlősünkkel is. Szintén nagy számú, értékes adat érkezett a két kétéltű fajról: a zöld levelibékáról és a foltos szalamandráról is.

 

  Nagyon kellemes meglepetés, hogy a szarvasbogarat 250-nél is többször figyelték meg és rögzítették a természetbarátok a honlapon. Mivel a lepkék felismeréséhez némi gyakorlat szükséges, nem meglepő, hogy esetükben óvatosabbak voltak az önkéntesk, de még így is száz feletti értékes adattal gyarapodott a két lepkefaj elterjedését tartalmazó adatsor.

 

  A tavasszal felkerült növényfajok közül az élénk sárga virágú tavaszi hérics került legtöbbször szem elé, kevéssel megelőzve a bejelölt hóvirágos rétek számát, illetve jóval lehagyva a rejtőzködőbb leánykökörcsin regisztrációkat. A mocsári teknős és az imádkozó sáska szerényebb adatszámát szintén a későbbi megjelenéssel magyarázhatjuk.

 

  Bármikor érdemes a programhoz csatlakozni, mert az ott szereplő állat- és növényfajok közül az év minden szakában akad legalább néhány, mely a természetben éppen megfigyelhető. És hogy mi a bejelentő jutalma? Az ismeretszerzés, közreműködés természeti kincseink megmentésében és saját bejelentésünk megjelenése a „Vadonlesők családjának” összesített térképén!

 

Mindenkinek lelkes „vadonlesést” kívánunk!

Sáv bezárása