Ugrás a tartalomhoz
Vadonleső
Szemléletformálás
Felhívás

Egyre népszerűbb a „Vadonlesés” Magyarországon

2011.06.01.
Az elmúlt félévben mintegy 13 000 látogatója volt a Vidékfejlesztési Minisztérium által fenntartott Vadonleső honlapnak (www.vadonleso.hu). A 2009 szeptemberében elindított program azt célozta, hogy könnyen felismerhető, mással össze nem téveszthető védett állatokról és növényekről gyűjtsön elterjedési adatokat széles társadalmi részvétellel, önkéntesek bevonásával.
Az önkéntesek 16 védett és közösségi jelentőségű állat- és növényfaj megfigyelési adatait rögzíthetik egy interaktív térképi felületen (GoogleMap), miközben sok mindent megtanulhatnak a hazai természetfotósaink felvételeivel illusztrált leírásokból az adott faj ökológiájáról a színes, felhasználóbarát honlapon.

 

A térképeken rögzített megfigyelési adatok egyből láthatóakká válnak és szakemberek által történő hitelesítés után hazánk legnagyobb természetvédelmi információbázisába (TIR) kerülve hasznosulhatnak a természet megőrzési tevékenységektől kezdve Magyarország 6 évenkénti Natura 2000 jelentési kötelezettségében is.

A program társadalmi népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy eddig több mint 4 200 „vadonlesős” adat gazdagítja az állami természetvédelmi adatbázist. Érdekes módon a legtöbben a keleti sünről küldtek adatokat , de a foltos szalamandra hazai állományainak rendkívül pontos és folyamatos megfigyelése szembeötlő a szakemberek számára is.

Számos oktatási intézmény, környezeti nevelési szervezet is népszerűsíti a programot, eljuttatva a természet megfigyelésének és megóvásának szemléletét gyerekekhez, felnőttekhez egyaránt.

A program páratlan sikere is azt mutatja meg, hogy nagyon sokan szívesen és megbízhatóan segítik a természeti értékeink hosszútávú megőrzését.

 

Sáv bezárása