Ugrás a tartalomhoz

Elfogadták a magyarországi natúrparkok fejlesztési koncepcióját

2016.04.25.
2016. április 21-én tartott Föld Napja rendezvényen elfogadták a magyarországi natúrparkok 2015. és 2030. közötti időszakra szóló fejlesztési koncepcióját – jelentette be Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára.

Rácz András helyettes államtitkár bejelentette: a fejlesztési koncepció mellett az azt aláíró négy együttműködő országos hatáskörű partnerszervezet – a Földművelésügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet, a Magyar Natúrpark Szövetség, és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat – létrehozzák a natúrparkok koordinációs hálózatát, amely a dokumentumban rögzítettek megvalósítását segítheti.

A natúrparkok tervszerű és széleskörű fejlesztéséért még 2013-ban kötöttek megállapodást az aláírók, majd ezt követően készült el a magyarországi natúrparkok szakmai koncepciója. A natúrparkok a természet és tájvédelem mellett környezeti neveléssel, turizmus-ökoturizmussal és vidékfejlesztéssel foglalkoznak kiemelten. A natúrpark cím használatához a természetvédelemért felelős miniszter adhat hozzájárulást. A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a natúrparkok fejlesztési koncepciójának célja, hogy a névhasználati címmel rendelkező natúrparkok, továbbá a natúrparki névhasználati cím megszerzését tervező szervezetek számára a 2015–2030-as tervezési időszakra olyan fejlesztési irányokat, ajánlásokat fogalmazzon meg, amelyek összhangban vannak a természetvédelmi, kulturálisörökség-védelmi, valamint a vidékfejlesztési prioritásokkal, továbbá javaslatokat tegyen a megvalósításhoz szükséges eszközrendszerre.

Jelenleg Magyarországon kilenc, a természetvédelemért felelős miniszter által elismert natúrpark működik, amely az ország területének 4,1 százalékára terjed ki, a települések 6,5 százaléka – köztük 19 város – natúrparki település – sorolta a helyettes államtitkár. Az elmúlt években számos további térségben merült fel natúrpark alapításának gondolata, a közeljövőben tucatnyi natúrpark kezdeményezés szerezheti meg a névhasználati címet. Ezek közül a Budakörnyéki, a Tápió mente, a Szigetközi, a Vasi-Hegyhát, a Balaton-Közép-Zalai, és az Észak-Bácskai Natúrparkok elismerési folyamata indult el – ismertette.


Básthy Béla
, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke elmondta: a natúrparkok a fejlesztési időszak végére olyan értékőrző és értékteremtő mintatérségekké válhatnak, ahol komplex értékszemléleten alapuló helyi-térségi fejlesztések valósulnak meg.

Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a helyzetelemzés alapján meghatározott általános fejlesztési szükségletek között kiemelt szerepet kap a tagság aktivizálása, új tagok bevonása, a meglévő térségi együttműködések elmélyítése, és további együttműködések kialakítása.

Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke kiemelte: a feladatuk a vidék felemelkedését szolgálni, amit a koncepció is támogat. A 2030-ig megvalósuló folyamat a helyi térségek fejlődését segíti elő.

A magyarországi natúrparkok fejlesztési koncepciója 2015-2030 c. dokumentum letölthető a  www.termeszetvedelem.hu/naturparkok  weboldalról.

 

 

Hírkép: Francz Ilona

Forrás: MTI, Herman Ottó Intézet, FM Sajtóiroda

Sáv bezárása