Ugrás a tartalomhoz
Gyászhír

Elhunyt dr. Merkl Ottó főmuzeológus

2021.02.22.

Búcsúzunk a hazai rovarászat és természetvédelem jelentős személyiségétől, dr. Merkl Ottó (1957-2021) főmuzeológustól.

Mély megdöbbenéssel értesültünk, hogy dr. Merkl Ottó entomológus, aki 1981 óta a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményének főmuzeológusa, az Állattár frissen kinevezett igazgatója, a Magyar Rovartani Társaság alelnöke, a Magyar Biológiai Társaság továbbá a Magyar Biodiverzitáskutató Társaság oszlopos tagja, nemzetközi hírű bogarász tudós 2021. február 19-én reggel, tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Dr. Merkl Ottó a Pro Natura díj átvételekor (Fotó: AM)

Több, mint 30 éves szakmai pályafutása alatt kiemelkedő központi személyisége volt mind a hazai rovarászatnak, mind pedig a természetvédelmi szakterületnek. Munkájának elismeréseként 2019-ben átvehette a Frivaldszky Imre-emlékplakett arany fokozatát és a Pro Natura díjat is.

Szakmai hozzáértéséről – a Magyar Természettudományi Múzeum általa évtizedekig gondozott Bogárgyűjteményén kívül – számos magas színvonalú cikk, kiadvány és könyv is tanúbizonyságot tesz, több mint 15 éve szerkesztette a Folia entomologica hungarica szakmai folyóiratot, és az Agrárminisztérium természetvédelmi szakágát is nagyban támogatta színvonalas szakmai kommunikációs anyagok szerkesztésében és az Élőhelyvédelmi irányelv szerinti országjelentés összeállításában nyújtott segítségével.   

Sáv bezárása