Ugrás a tartalomhoz
Védett természeti érték
Fajok védelme
Beszámoló

Eredményes nyomozás a héjafészkek kifosztóival szemben

2022.10.28.

A KR NNI befejezte a nyomozást abban az ügyben, ami még három évvel ezelőtt indult a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén történt károkozás miatt. A lajstrom 40 bűncselekmény, 13 elkövető, 10 megmentett ragadozómadár.     

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya folytatta a büntetőeljárást abban az ügyben, ami még 2019-ben indult természetvédelmi oltalom alatt álló állatok sérelmére. A rendőrséghez a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságtól érkezett bejelentés arról, hogy a vadon élő populációt jelentős kár érte, ugyanis a fokozottan védett állatfajokhoz sorolt ragadozómadarak fészkeit ismeretlenek fosztogatják, és kilopják belőle a kis fiókákat.

A héják fészkeiket magas fákra építik (fotó: Gál Attila)

A nyomozás alapos és széleskörű felderítőmunkával indult meg. Ennek eredményeként a nyomozók feltérképezték, hogy pontosan melyik az a terület, ahol az elkövetők a fészkeket fosztogatják, majd 2020 májusában Tahitótfalu külterületén tetten érték őket. A három férfit és egy nőt akkor fogták el, amikor a 30 méter magas fák koronáján lévő fészkekből a párhetes héjafiókákat vették ki. Erről akkor hírt is adtunk.         

A felderítés itt azonban nem ért véget. A nyomozók a gyanúsítottaknál tartott kutatások során lefoglalt laptopok és mobiltelefonok forenzikus vizsgálatai alapján beazonosították a teljes elkövetői kört. Majd további 9 személyt fogtak el, és vontak eljárás alá.

Mint az a rendőrök számára a nyomozás során világossá vált, a ragadozómadarak megszerzésével az elkövetők célja az illegális solymászat volt. Hiszen a szárnyasokat a kisebb állatok elejtésére trenírozták. Belenyúlva a természet saját rendjébe, a fiókákat a fészekből kiszedve arra képezték ki, hogy a kisebb testű állatokat – mint a nyúl, pocok, róka vagy fácán – elfogják. A madarak ezirányú fejlesztését volt, hogy lakótelepen végezték. A sűrűn beépített lakóházak között reptették például a héjákat.   

A madarak éles bevetése során zsákmányolt kisállatok elejtésével – ami lopásnak minősül – esetenként volt, hogy 50 000 forintos kárt okoztak. A különböző kistestű állatok vadgazdálkodási, illetve természetvédelmi értéke ugyanis akár ennyi is lehet.

A KR NNI környezetbűnözés elleni nyomozói az eljárás során az elkövetőktől összesen 12 élő állatot foglaltak le. Ezek között volt 8 héja, 2 szalagos álölyv és 2 afrikai uhu. A madarak elhelyezéséről a környezetvédelmi hatóság gondoskodott. A gyanúsítottak otthonaiban a rendőrök találtak 4 preparátumot is: héját, karvalyt, barna rétihéját és sárgarigót is. Ezek mindegyike természetvédelmi oltalom alatt áll, birtoklásukhoz érvényes engedéllyel egyikük sem rendelkezett.

A 11 férfit és a 2 nőt összesen 40 bűncselekménnyel gyanúsították meg a nyomozók. Többségében természetkárosítás, lopás és orvvadászat miatt kell felelniük, de páran közülük elkövettek lőfegyverrel visszaélést is, illetve egyiküket a nyomozók meggyanúsították veszélyes állat tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegésével is. Míg volt egy olyan eset, mikor az egyik gyanúsított a védett példányok eredetét valótlan tartalmú okirattal akarta igazolni, így neki magánokirat hamisítás miatt is felelnie kell. 

A mindenre kiterjedő, nagyon aprólékos nyomozást a KR NNI Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya a napokban befejezte, majd a lefolytatott vizsgálati munka eredményeként a 13 magyar állampolgárral szemben vádemelési javaslattal küldte meg az iratokat és bizonyítékokat a Gödöllői Járási Ügyészségnek.

Video

Forrás: https://www.police.hu/

Kiemelt kép: Tallósi Béla

Sáv bezárása