Ugrás a tartalomhoz
Közösségi jelentőségű élőhely
Közösségi jelentőségű faj
Natura 2000 terület
Felhívás

Az Európai Bizottság szeptember 29-ig várja a jelentkezéseket az Európai Natura 2000 díjra

2023.08.31.

Sikeres projektet zárt, ami kapcsolódik hazánk Natura 2000 hálózatához? Szeretné, hogy a projekt erőfeszítéseiről tudomást szerezzenek Európa szerte? Pályázzon szeptember 29-ig az idei Európai Natura 2000 díj öt kategóriájának valamelyikében. A legkiemelkedőbb kezdeményezések, eredmények kitüntetését célzó díjra a Natura 2000-hez kapcsolódó tevékenységekben részt vevő bármely jogi személy nevezhet, gondolva itt a hatóságoktól a civil szervezetekig, vállalkozásoktól az oktatási intézményeken át földtulajdonosokig számtalan szereplőre.
A díj elsődleges célja ezen erőfeszítések és sikerek elismerése, népszerűsítése mind a döntéshozók, mind a szélesebb közönség körében. A döntős jelöltek egyrészt kommunikációs képzést kapnak, amely segítségével hatékonyabban fogják tudni használni a közösségi médiát, másrészt meghívást kapnak a brüsszeli díjátadó ünnepségre. A kategóriák győztesei kisebb pénzjutalomban részesülnek, valamint támogatást kapnak egy sikereiket népszerűsítő rendezvény megszervezéséhez. Az öt kategória (kommunikáció, természetvédelem a szárazföldön, határon átnyúló együttműködés, természetvédelem a tengeren, együtt a természetért) döntőseit zsűri értékeli, de a közönség szavazatainak köszönhetően egy hatodik díjazott is születik.

Magyarországról a díj 2014-es alapítása óta 1 nyertes és 1 döntős jelölt került kiválasztásra.

2018-ban a Természetvédelem kategóriában a Parlagisas-védelem Magyarországon (HELICON) nevű magyar projekt nyert, amely fő célkitűzése a parlagi sasokat és más ragadozómadarakat érintő mérgezések visszaszorítása volt.

A pályázatokat 2023. szeptember 29-ig várják az alábbi oldalon.

A jelentkezéseket az EU bármely hivatalos nyelvén, így magyarul is be lehet nyújtani. A díjról, kategóriákról és a jelentkezés menetéről további információkkal szolgál az Európai Bizottság honlapja.

Mindenkit buzdítunk arra, hogy pályázzon a Natura 2000 díjra, mert így Európa szerte tudomást szerezhetnek céljaikról, tevékenységeikről, sikereikről!

 

Sáv bezárása