Ugrás a tartalomhoz

Európai nyilatkozat a natúrparkokért

2013.04.23.
Hét ország natúrparkjainak vezető képviselői gyűltek össze Wandlitzban, a Berlin melletti Barnim Natúrparkban, a Német Natúrpark Szövetség alapításának ötven éves évfordulóján. A rendezvényen részt vett Peter Altmeier Németország, illetve Anita Tack Brandenburg tartomány környezetvédelemért felelős minisztere.

Az elmúlt évtizedekben integrált vidékfejlesztési és természetvédelmi szervezetekké fejlődött natúrparkok országonként erős hálózatokat hoztak létre, melyek most egy 10 pontos program keretében fogalmazták meg legfőbb céljaikat és stratégiájukat.

A programot egy „Európai Natúrpark Nyilatkozat” keretében ismertették, melyet német, osztrák, svájci, szlovén, francia és luxemburgi kollégája mellett a Magyar Natúrpark Szövetség részéről Básthy Béla elnök írt alá. A szövetségek közösen kérik kormányaikat, hogy a következő európai uniós támogatási időszakban biztosítsanak forrásokat a natúrparkok keretében folytatott vidékfejlesztő munkájukhoz.
 

A natúrparkok komplex megközelítéssel, vidékfejlesztési, turisztikai, természetvédelmi és környezeti nevelési célok mentén végzik munkájukat. Vidékfejlesztési stratégiájuk kiemelt eleme a vidék turisztikai vonzerejének erősítése, a fenntartható turizmus fejlesztése, mely a vidéki térségek gazdasági fejlődésének egyik katalizátora lehet.
 

Magyarországon jelenleg hét miniszteri elismeréssel rendelkező natúrpark működik, melyek szakmai munkáját és érdekképviseletét a Magyar Natúrpark Szövetség koordinálja. A nyilatkozatban megfogalmazott célok érdekében a Szövetség szorosan együttműködik a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával, illetve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel.

Sáv bezárása