Ugrás a tartalomhoz

Europarc 2013 konferencia

2013.10.15.
Az EUROPARC az európai nemzeti parkok, természetvédelmi állami szervek és civil szervezetek képviselőit tömörítő, európai szintű szervezet. A konferencia éves közgyűlésének és szakmai programjának megrendezésére idén 2013. október 9-13. között Magyarországon, Debrecen városában, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén került sor.

A konferencia különös jelentőségét idén az adta, hogy maga az EUROPARC szervezete idén lett 40 éves, továbbá a Hortobágyi Nemzeti Parkot is 40 évvel ezelőtt alapították. A konferencia, melyen 34 országból mintegy 300 természetvédelmi szakember vett részt, ennek megfelelően, a „40 év munkája a természetvédelemben” mottót kapta.

A Hortobágyi Nemzeti Park és az EUROPARC Szövetség alapításának 40. évfordulója jegyében a kontinens minden tájáról érkező résztvevők számos workshopon, terepi programon vettek részt, találkozhattak nemzetközileg elismert szakemberekkel, megvitatták a védett területek integrált kezeléséhez kapcsolódó témákat, egyebek között a fenntartható turizmus, a kezelési tervek, az inváziós növényfajok, az agrár-környezetvédelem aktuális kérdéseit. Az idei konferencia specialitása abban is jelentkezett, hogy a terepi programokhoz közvetlenül kapcsolódtak a megtartott munkacsoport-ülések, így a konkrét helyszíni tapasztalatokhoz kapcsolódóan lehetett a különböző tagállamok véleményét megvitatni. 

 

A konferencia másik idei újításaként jelentkezett, hogy együtt került megszervezésre a „Youth Conference” programjával, azaz a fiatal természetvédők lehetőséget kaptak arra, hogy együtt tárgyalják a fontosabb természetvédelmi kérdéseket a felnőttekkel, továbbá üzeneteket is megfogalmazhattak számukra.

A hortobágyi sajtótájékoztatót Thomas Hansson, a Szövetség svéd elnöke, Laura Peters holland junior ranger, Szilágyi Gábor a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, valamint Beck László a 30y Zenekar dobosa tartotta.

 

A svéd szakember hangsúlyozta: szervezetük szorosan együtt dolgozik a turisztikai szektorral is annak érdekében, hogy a védett és Natura 2000 területeken az ökoturizmus dominanciája érvényesüljön.

 

Az ifjú természetvédelmi őr elmondta, hogy szerintük a természetvédelem területén mit kellene másként, jobban csinálni, illetve kérték, hogy a fiatalok nagyobb beleszólási lehetőséget kapjanak a védett területekkel kapcsolatos döntések előkészítésében.

Bemutatták a konferenciára elkészült remix CD-t, mely a 30y Zenekarral, és a Fürge Diák Iskolaszövetkezettel közösen indított YTriÁsz mozgalmunk újabb mérföldköve. (hangforrások: 30y hangsávok, Fürge Diák irodai hangok, HNP hangarchívum)

 

Bemutatták továbbá Kunkovács László „Pásztoremberek” című könyvét is, mely a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság társfinanszírozásával jelent meg.

Idén is sor került az EUROPARC Szövetség alapítója (Dr. Alfred Toepfer (1894-1993) által létesített Alfred Toepfer Medal átadására, amely elismerést azoknak ítélik oda, akik jelentősen hozzájárultak a természetvédelem megvalósításához Európában. Külön örömöt jelentett, hogy az Alfred Toepfer Medal díját idén a magyar nemzetiségű Erika Stanciu nyerte el. Gratulálunk neki!

 

A szakmai program a Hortobágyon állomásozó 100 000 daru látványos vonulásának megtekintését is tartalmazta. A négy napos konferencia zárórendezvényén számos díjat, szakmai elismerést adtak át a résztvevőknek.

 

 

 

 

 

 

 

Végül a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság átnyújtotta az Europarc Szövetség zászlaját Írországnak, hiszen a jövő évi konferenciát a Killarney Nemzeti Parkban rendezik meg.

További információ:

www.europarc2013.eu

ww.hnp.hu

 

 

 

 

 

Sáv bezárása