Ugrás a tartalomhoz

Fecskevédelem az év minden napján

2018.03.29.
Számos cikk, illetve sajtóközlemény hívja fel figyelmünket a fecskék védelme szempontjából kiemelkedő április-májusi időszakra. Ekkorra tehető ugyanis a telelési területekről visszatérő madarak első költési időszaka.
Mindazonáltal sajnos olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek alapján felületesen azt a téves következtetést is le lehetne vonni, hogy a fecskefészkek a téli időszakban, akár egészen március végéig minden további nélkül eltávolíthatóak, megsemmisíthetőek. Éppen ezért rendkívül fontos kiemelnünk, hogy az összes hazai fecskefaj és azok élőhelyeként fészkük is teljes, egész éven át tartó védelmet élvez. A védelemben a lakosságnak hatalmas szerepe és kiemelt felelőssége van. Az alábbiakban ismertetjük a fecskék védelmének jogszabályi és szakmai hátterét.

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet értelmében valamennyi Magyarországon költő fecskefaj, a partifecske (Riparia riparia), a molnárfecske (Delichon urbicum), a füsti fecske (Hirundo rustica) és a hazánkban újabban megjelent és eddig bizonyítottan mindössze egyetlen alkalommal költő vörhenyes fecske (Hirundo daurica (Cecropis daurica)) is védett faj. Előbbiek természetvédelmi értéke példányonként 50.000 Ft, míg utóbbié 25.000 Ft.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 43. § (1) alapján tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

A védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet értelmében a védelemben részesülő állatfaj egyede által lakó-, élő-, költő-, búvó- vagy pihenőhelyként használt épületrészen külső felújítás vagy karbantartás a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető. E tevékenység engedélyezhető, ha az nem veszélyezteti az egyed élettevékenységét, túlélési vagy szaporodási esélyeit, továbbá fennmaradását. A természetvédelmi hatóság az engedélyben meghatározza a tevékenység végzésének feltételeit.

A gyakorlatban ez valóban azt jelenti, hogy még szükség esetén, ha nincs más kielégítő megoldás, akkor is a hatóság csak úgy adhat engedélyt a fecskék esetleges eltávolítására, hogy az a költési időszakot ne érintse, azaz az ezzel kapcsolatos munkálat március vége előtt fejeződjön be. Azonban az esetek döntő hányadában ez a beavatkozás szükségtelen, ugyanis a fecskék ürülékszennyezése – mint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló legfőbb probléma – megszüntetését kiválóan szolgálja a fecskepelenkák épületekre való felszerelése. Ez a madárvédelmi higiéniai kiegészítő eszköz egy fészkenként legalább 30×20 cm körüli fa, fém vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek alá szerelünk fel. A fecskepelenka felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad.

A Magyarországon rendszeresen költő valamennyi fecskefaj állománya erősen csökken; az elmúlt közel két évtizedben megfeleződött a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. Ugyanakkor a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik a madárcsoport szerepe az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából, hiszen az egészségünket veszélyeztető és mezőgazdasági kártevő szúnyogok és legyek elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van adott fajok képviselőinek. Így nem nehéz belátnunk, hogy védelmük nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem közös, jól felfogott érdekünk is.

Sáv bezárása