Ugrás a tartalomhoz

Fejlődési pályán a hazai natúrparkok

2014.02.13.
Elfogadta a magyarországi natúrparkok szakmai koncepciójának első részét a vidékfejlesztési miniszter. A natúrparkok szakmai és szervezeti-működési kereteit meghatározó dokumentum kidolgozásában négy, a natúrpark mozgalom hazai előremozdításáért felelős szervezet – a Vidékfejlesztési Minisztérium természetvédelemért felelős részlege, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet, a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat és a Magyar Natúrpark Szövetség – vett részt.

A koncepció rögzíti, hogy milyen feltételek mellett lehet használni a natúrpark elnevezést, illetve milyen módon lehet adományozni a címet. A dokumentum a szakmai és szervezeti-működési keretek részletes és pontos meghatározásával, valamint az összeállított segédanyagokkal, sablonokkal nagy segítséget nyújt a natúrpark kezdeményezésekhez.

 

Hazánkban jelenleg 7 natúrpark rendelkezik a természetvédelemért felelős miniszter által adományozott névhasználati címmel. A koncepció megalkotásának kiemelt aktualitást adott, hogy a közeljövőben a natúrparkok száma várhatóan a jelenleginél nagyobb ütemben fog növekedni, összefüggésben a vidékfejlesztésben játszott kiemelkedő szerepükkel.

 

A natúrpark koncepció második részének kidolgozása – a Magyar Natúrpark Szövetség koordinálásával – még az idei évben megtörténik. A dokumentum elsősorban a natúrparkok fejlesztési lehetőségeinek feltárására koncentrál majd, figyelembe véve a natúrpark szervezetek természetvédelemi és vidékfejlesztési szakterületekkel való együttműködési lehetőségeit.

 

A natúrpark koncepció letölthető a www.termeszetvedelem.hu/naturparkok weboldalról.

Sáv bezárása