Ugrás a tartalomhoz

Felavatták az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Natura 2000 fogadóépületét és látogatóközpontját Őriszentpéteren

2018.07.02.
Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár avatta fel az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Natura 2000 Fogadóépületét és Látogatóközpontját Őriszentpéteren, 2018. június 29-én.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság új látogató- és fogadóközpontot, valamint hozzá kapcsolódóan információs pontok hálózatát hozta létre a Vas megyei Natura 2000 területek értékeinek bemutatása érdekében. Az avató ünnepségen más állami vezetők mellett a történelmi egyházak képviselői is jelen voltak, és áldásukat adták az új létesítményekre, valamint az ott dolgozók küldetést teljesítő munkájára.

 

 

A projekt célja, hogy mind a Natura 2000 területeken élők, mind az ide látogatók ismereteket kapjanak a Natura 2000 területek kijelölésének céljáról, természeti értékeiről, kiemelten a jelölés alapjául szolgáló fajokról és élőhelyekről, a megőrzésükhöz szükséges kezelési tevékenységekről és az azok elvégzését támogató pénzügyi eszközök nyújtotta lehetőségekről.

A látogatóközpont épületében kapott helyet a Vas megyében található Natura 2000 területek hálózatát áttekintő kiállítás, és ide költözött az igazgatóság adminisztratív központja is.

A kiállítás hazánkban újszerűen, felnagyított makettekre alapozva, az élőlények és a környezet összetett kapcsolatrendszerét fókuszba állítva mutatja be a lakókörnyezet, az erdők, a gyepek és a vizes élőhelyek értékeit.

 

 

Ezen kívül a települési önkormányzatokkal együttműködésben „interaktív információs tornyokat” helyeztek el a Vas megyében fekvő Natura 2000 területek 14 központi településének közösségi, illetve művelődési házában (Integrált Közösségi Szolgáltató Terek). Az információs tornyok alsó részében számítógép és hozzá kapcsolódó monitor található, amelyen a helyes gazdálkodási gyakorlattal, az igazgatóság tevékenységével kapcsolatos ismeretterjesztő rövidfilmek nézhetők meg.

 

A tornyokon az adott Natura 2000 területre vonatkozó konkrét információk olvashatók, az itt található élőlényekről és élőhelyekről, valamint a megőrzésük érdekében szükséges kezelési tevékenységekről. Az információs pontok abban is különlegesek, hogy itt jelenítették meg az adott terület fenntartásában tevékenyen résztvevő gazdálkodókat, az innen származó termékeket vagy szolgáltatásokat, ezzel is hangsúlyozva: a természet, az ökoszisztémák ún. ökoszisztéma-szolgáltatásokat biztosítanak nemcsak a helyi közösségek, hanem mindannyiunk számára, másfelől pedig a környezettudatos gazdálkodás hozzájárul természeti értékeink megőrzéséhez is.

Fontos megemlíteni, hogy a projekt részeként a Magyar Természetvédők Szövetsége az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósággal szoros együttműködésben népszerűsítette a Natura 2000 hálózatot Körmenden, Sárváron, Kőszegen, Bükön és Őriszentpéteren, melynek során több mint 1000 főt vontak be a témában készített speciális totók kitöltésébe, interaktív játékokba.

 

A projekt költségkerete lehetővé tette, hogy az igazgatóság bővítse az eredetileg tervezett tevékenységek körét. Új projektelemként egy Natura 2000 Szeminárium sorozat lebonyolítása és hozzá kapcsolódó szálláshelyfejlesztés került a projektbe, ami 2019 nyarára fog megvalósulni.

Az igazgatóság a projekt segítségével szeretné tudatosítani, hogy nemcsak természeti értékeink, de emberi életminőségünk is alapvetően függ a lakókörnyezetünkben található védett és Natura 2000 területek állapotától.

Mindenki figyelmébe ajánljuk ezt a szép létesítményt, ha az Őrségben járnak, mindenképpen látogassanak el ide is.

További információ:

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kornyezetugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/atadtak-az-orsegi-nemzeti-park-fogadoepuletet-es-latogatokozpontjat

Sáv bezárása