Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Pályázat
Rendezvény

Felébredtek a pelék

2017.05.05.
A Magyar Természettudományi Múzeum április 28-án, pénteken 10 és 12 óra között adott otthont a „Pele, ébresztő!” évadnyitó rendezvénynek, amellyel az idei Év Emlőse programsorozat indul útjára.

 A rendezvényt dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és dr. Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója nyitotta meg. A rendezvényen kortárs költőik vadonatúj peleverseiből válogatott Für Anikó színművésznő, Gryllus Vilmos pele-, ürge és egyéb állatos dalaiból énekelt, Bakó Botond, a Vadonleső Program munkatársa pedig a pelék életének rejtelmeibe kalauzolta el a vendégül látott gyerekeket és a sajtó képviselőit.

 

 

 

 

 

A tárcánk által működtetett Vadonleső Program valamint a tíz hazai nemzetipark-igazgatóságunk négy éve egy úttörő jellegű kezdeményezéssel lépett a társadalom természetszerető közönsége elé. A hazai természetvédelem történetében első ízben hirdette meg az „Év Emlőse” programot, amelynek első célfaja, az egyik legnépszerűbb védett kisemlősünk, a kelet sün volt. Majd következett Petőfi „fürge ürgéje”, aztán a denevérek és 2017-ben az évben a bokrosok, erdőszegélyek éjszakai koboldja, a mogyorós pele kapta az Év Emlőse titulust.

Négy év, négy emlősfaj, illetve csoport, amely a programsorozatnak köszönhetően országos ismertségre, kedvteltségre tett szert. Most 2017-ben bátran kijelenthetjük, hogy mindez hagyománnyá érett az elmúlt évek során. S mit jelent ez a számok tükrében?

Például 2016-ban a denevérek népszerűsítése kapcsán csak a Vadonleső Program munkatársai mintegy huszonöt országos rendezvényen személyesen vettek részt, és több mint huszonegyezer, a természet iránt érdeklődőt, gyereket, felnőttet értek el közvetlenül a különböző programokkal.

Az Év Emlőse programsorozatban mind a tíz nemzeti park igazgatóságunk igen komoly részt vállal, aminek köszönhetően szintén sok ezer honfitársunk számára biztosítottak az Év Emlőseivel kapcsolatos környezeti nevelési- és terepi rendezvényeket. A visszajelzések szerint ez már komoly üggyé nőtte ki magát a természetszerető lakosság körében. „ – mondta köszöntőjében dr. Rácz András helyettes államtitkár úr.

 

 

 

A köszöntők után Bakó Botond, a Vadonleső Program munkatársa „Pele Benedekről” tartott diavetítéses előadást a főleg kisiskolások alkotta közönségnek.

Majd következett Gryllus Vilmos és Für Anikó, akik pelékkel, ürgékkel és egyéb állatos dalokból, versekből nyújtottak át egy csokorral a rendezvény vendégeinek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Év Emlőse programsorozathoz különböző országos pályázatok is kapcsolódnak: mogyorós pele-, és pelevers-illusztráló-, valamint „pelék és szomszédaik” fotó pályázat, de „Eszperente pele vers és mese verseny”-t is hirdet a Vadonleső Program.

A Magyar Természettudományi Múzeum rajzpályázata is a mogyorós peléhez kapcsolódik.

Az év során számos alkalommal, rendezvényeken és fesztiválokon csatlakoznak írók, költők, zenészek és képzőművészek – Für Anikó, Molnár Krisztina Rita, Tóth Krisztina, Kiss Judit Ágnes, Finy Petra, Gryllus Vilmos, Ijjas Tamás, Lackfi János, a pécsi Tamás Éva Játéktára zenekar és még sokan mások– a programsorozathoz.

 

 

Sáv bezárása