Ugrás a tartalomhoz
Biológiai sokféleség
Nemzetközi egyezmények
Nemzetközi egyezmény

Fókuszban a biológiai sokféleség védelme

2024.05.15.

Aktív magyar részvétellel elkezdődött a Biológiai sokféleség egyezmény szakmai tanácsadó testületének 26. nemzetközi ülése hétfőn, Nairobiban.

Az emberi és környezeti egészség közötti összefüggések kérdése, a biodiverzitás, a szintetikus biológia témaköre és a kunming-montreáli globális biodiverzitás-megőrzési keretstratégia végrehajtásának nyomon követése, és az ahhoz szükséges monitoring rendszer kidolgozása is szerepel az ülés kiemelt témái között.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának afrikai székhelyén közel 150 ország és mintegy 1400 fő részvételével egy héten át zajlik a SBSTTA26 konferencia. A tanácskozás célja, hogy javaslatokat fogalmazzon meg a következő Biodiverzitás csúcstalálkozóra, amelyre idén októberben, a soron következő magyar EU elnökség alatt kerül sor. Az itt megfogalmazott javaslatok elengedhetetlenek a globális biológiai sokféleség-megőrzési keretstratégia végrehajtásához és földünk sokféleségének megőrzéséhez.

Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a biodiverzitás védelmét, ennek érdekében született meg a 2030-ig szóló Nemzeti Biodiverzitás Stratégia. A biológiai sokféleség az élővilág változatosságát jelenti, a sokszínű természeti értékek hosszú távú megőrzése, pedig elengedhetetlen a jelen és a jövő generációinak jóllétéhez.

Sáv bezárása