Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Rendezvény

Földikutya-évindító a Természettudományi Múzeumban

2018.04.05.
2018-ban a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által működtetett Vadonleső Program, a tíz hazai nemzetipark-igazgatósággal karöltve, a földikutyát jelölte ki Az Év Emlősének – mondta el dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár március 29-én a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A hajdani füves puszták elterjedt rágcsálójából napjainkra pár száz, esetleg ezer példány maradt, sokkal ritkábbak, mint a természetvédelem nemzetközi szimbólumának tekintett óriáspandák. Az elmúlt év egyik legjelentősebb természetvédelmi sikere volt, hogy a legritkábbnak tekintett délvidéki földikutya legnagyobb hazai állományának otthont adó felhagyott katonai gyakorlóterep országos védelem alá kerülhetett: 114 hektáron megalakult a Bajai Földikutya Rezervátum. A bajai helyszín jelentőségét az adja, hogy jelen pillanatban ez a világ egyetlen olyan védett területe, amit kifejezetten a délvidéki földikutya megmentésére és védelmére hoztak létre. Emellett új területekkel bővült a földikutyák élőhelye Kelebia-Ásotthalom határában is.

 

 

Az Év Emlőse kezdeményezést öt éve indította útjára a Vadonleső Program; az évek során mintegy hétezer pályamunkát (versillusztrációt, képregényt, videoklipet vagy épp mesét, verset) küldtek be a különböző korosztályú gyerekek, iskolások a Vadonleső Program pályázataira.

A tematikus évindító családi rendezvényen több száz gyerek és szüleik, érdeklődők voltak kíváncsiak a színvonalas programra. Elhangzott többek között Lackfi János „Fészke kutya” című földikutyákról írt új verse és Gryllus Vilmos hasonló témájú dala is a „Természetes dalok” című koncertjének részeként.

 

 

Igazi tavaszindító természetvédelmi kavalkáddal várták a természeti értékeinkre fogékony közönséget a Természetmegőrzési Főosztály, a Magyar Természettudományi Múzeum és a RAPTORSPREY LIFE projekt standjai is.

 

A földikutya évindító rendezvényével egy időben nyílt meg a Földi kölök és a Fogas vakony — Földikutyák a Kárpát-medencében című időszaki kiállítás is a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás, melynek részeként a Vadonleső Program és az Év Emlőse kezdeményezés is bemutatkozik, 2018. december 2-ig látogatható.

 

 

További információk az alábbi oldalakon találhatók:

www.vadonleso.hu;

www.termeszetvedelem.hu;

www.facebook.com/vadonleso;

www.nhmus.hu

Sáv bezárása