Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Eredményhirdetés
Pályázat
Rendezvény

Gálával zárult Az Év Emlőse: a denevér! programsorozat

2016.11.23.
Háromnapos gálával, természetvédelmi forgataggal zárult november 18-ától az év emlőséhez, a denevérhez kapcsolódó tematikus programsorozat a Magyar Természettudományi Múzeumban.

„Sikeres volt Az Év Emlőse: a denevér! programsorozat. Az év során huszonöt országos rendezvényt tartottunk, ezeken mintegy huszonegyezer ember, gyerek és felnőtt vett részt” – mondta Dr. Rácz András, a földművelésügyi tárca környezetügyért felelős helyettes államtitkára a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

 

Dr. Rácz András hangsúlyozta, hogy sajnos sok negatív érzés, babona, népi hiedelem kapcsolódik a denevérekhez, holott valamennyi hazánkban élő denevér faj rovarevő. Hozzátette: a denevéreknek mintegy 1100 ismert faja él a világban és ezzel a rágcsálók után a legfajgazdagabb emlősök csoportjába tartoznak. A helyettes államtitkár a tematikus év sikere kapcsán köszönetet mondott a múzeumnak, a nemzeti parkok igazgatóságainak, a Vadonleső Program munkatársainak, valamint azoknak az ismert művészeknek, íróknak, költőknek, zenészeknek, képző- és előadóművészeknek, akik önkéntesen támogatták munkájukat.

Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy Magyarországon 28 denevérfaj él és valamennyi védett. Felidézte, hogy az év emlőse eseménysorozatot harmadszor rendezték meg, az előző két évben a keleti sün, majd az ürge volt a fókuszban. Kiemelte, hogy Magyarországon nyolcvannál több emlősfaj él.

Az eseményen átadták a tematikus évhez kapcsolódó Mesebefejező pályázat, valamint a Denevérre ultrahangolódva című videoklip-készítő pályázat díjait.

Előbbit a denevérek népszerűsítése és védelme érdekében a Természetvédelem Nagykövete címet viselő kortárs írók közreműködésével szervezték meg, a díjazott gyerekszerzők meséit pénteken déltől Für Anikó és Galkó Balázs színművészek adták elő.

 A videoklip-készítő pályázaton A Kutya Vacsorája zenekar Éji vadász című dalára, valamint a MikroBee együttes Keringő denevér című számára kellett tetszőleges technikával kisfilmet készíteni. A nyertesek több más ajándék mellett a Magyarország védett és vadászható emlőseinek plakátját kapták meg.

Bakó Botond Zoltán, az FM Vadonleső Programjának munkatársa bejelentette, hogy 2017-ben a mogyorós pele lesz az év emlőse Magyarországon. „A Vadonleső Programot azért indítottuk be, mert szükség volt arra, hogy a védett fajokkal kapcsolatos élményeket adatszerűen rögzíteni tudjuk a természetvédelmi adatbázisba. A programnak ma már több, mint százezer követője van, mintegy tízezer hasznos természetvédelmi adat segíti e fajok védelmét” – mondta Bakó Botond Zoltán.

Sáv bezárása