Ugrás a tartalomhoz

Geotóp Nap 2011 – A földtudományi értékek napja

2011.10.04.
A Magyar ProGeo Egyesület a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával idén október 8-án, szombaton 9 helyszínen rendezi meg földtudományi értékeinket (különleges felszínformákat, kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat stb.) bemutató és a földtudományi természetvédelmet az érdeklődőkkel megismertető terepi programjait. A szakvezetéses túrákon, sétákon az adott helyszínt kiválóan ismerő földtudományi szakemberek élményszerűen, közérthető módon mutatják be a látnivalókat. A programok lebonyolításában együttműködő partnerként nemzeti park igazgatóságok is részt vesznek.

Mi a geotóp?

A geotóp (a görög Gea = Föld és toposz = hely szavakból) egy olyan földi helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg.

Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület-előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj.

Megismerésük és megfigyelésük révén a múltba is tehetünk egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe.

Vulkánkitörések, tengerárak, földrengések, földcsuszamlások, gleccserek nem csak a távoli tájak felszínét formálják-formálták! Évmilliókkal ezelőtti működésük nyomai máig meghatározzák hazai tájaink arculatát is.

(Forrás:www.progeo.hu)


A 2011. évi Geotóp Nap helyszínei, programjai (2011. október 8., szombat)

Budapest, Pál-völgyi kőfejtő (1021 Budapest, Szépvölgyi út 162.)

10.00-16.00 óráig folyamatosan.

Érdeklődés: Vincze Péter cinivip@gmail.com.

Geológiai szakvezetés, ásványok, kőzetek és ősmaradványok mikroszkópos bemutatása (választható önköltséges program: a Pál-völgyi-barlang megtekintése).

 

Tatabánya, Tatabányai Múzeum Szabadtéri Bányászati Múzeuma, Ipari Skanzen (2800 Tatabánya, Vágóhíd utca)

10.00-18.00 óráig folyamatosan.

Érdeklődés: Kiss Vendel vendel64@freemail.hu.

Szakmai vezetés a skanzenben, autóbuszos túra a XIV/C (vízbánya) aknához szakvezetéssel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi kiállítása, szakmai kiadványok árusítása.

 

Cserépfalu, vezetett geotúra. Találkozó: Általános Iskola (3413 Cserépfalu Kossuth u. 115.)

9.00-16.00 óráig folyamatosan.

Érdeklődés: Radics Tamás nansenscott@gmail.com.

A bükkaljai vulkánok és a jégkori ember nyomában (Ördögtorony tanösvény, Subalyuk-barlang). Tufába vájt borospincék, pincebemutató.

 

Eger, Kaptárkő-túra, vezetett geotúra. Találkozás: 3300 Eger, Dózsa György tér (a vár bejáratánál) 9.00 órakor.

Érdeklődés: Havasi Norbert havasin@kaptarko.hu.

Természet és ember közös művészete: a rejtélyes kaptárkövek (Nyerges-hegyi, Mész-hegyi és a Szomolyai Kaptárkövek – 7 órás gyalogtúra,visszautazás költsége Szomolyáról: 365 Ft).

 

Salgótarján I, Nógrádi Történeti Múzeum Bányászati Kiállítóhelye, (3100 Salgótarján, Zemlinszky Rezső utca 1.)

10.00-14.00 óráig folyamatosan.

Érdeklődés: Bagyinszki Istvánné bagyikati@freemail.hu.

Teljesárú belépőjegy: 800 Ft, kedvezményes jegy: 400 Ft.

Föld alatti bányamúzeum, külszíni géppark, előadás, gyerekeknek „bányamanó leszek” címmel bányászati eszközökkel való ismerkedés, rajzolás.

 

Salgótarján II, vezetett geotúra. Találkozás: Rónabánya, országút menti játszótér, 10.00 órakor.

Érdeklődés: Prakfalvi Péter, geológus praki57@freemail.hu.

A bányászat értékteremtő hatásai a Novohrad-Nógrád Geoparkban, a kettéhasadt Szilvás-kőn. Ártufák, szénülés, bazaltok, különleges mikroklímájú hasadék, „öregségi víz” – 3 órás gyalogtúra.

 

Szeged, autóbuszos kirándulás, találkozó: Szeged, Kiss Ernő utca, K&H Bank melletti parkoló 9.00 órakor. 6 órás buszos kirándulás, bejelentkezés szükséges!

Érdeklődés/bejelentkezés: Karancsi Zoltán karancsi@jgytf.u-szeged.hu,

Hódmezővásárhely; Mártély, Ártéri tanösvény; Mindszent, Kurca-torok; Szentes, Sáp-halom, Kurca; Csongrád, Óváros, Körös-torok; Baks, Tisza Ányási-kanyar.

 

Tokaj, vezetett geotúra. Találkozó: Tokaj, Vasútállomás, Borostyán tanösvény kezdőpontja, 9.00 órakor.

Érdeklődés: Szepesi János szepesij@nyf.hu.

Egy vulkán bemutatkozik: kőzetek, ásványok, formák a Nagy-Kopaszon (Borostyán tanösvény) – 5 órás gyalogtúra.

 

Gyergyóditró (Románia), vezetett geotúra. Találkozó: Gyergyóditró, Szabadság út, Polgármesteri Hivatallal szembeni nagy parkoló 9.00 órakor (helyi idő szerint). 8 órás gyalogtúra

Érdeklődés/bejelentkezés: Svella Erzsébet svella_zsoka@yahoo.com. Bejelentkezés szükséges október 2-ig!

Különleges, ritka ásványok és kőzetek parádéja a Kárpátokban, Ditró-völgyi (Orotva-völgyi és Hajnal-pataki) tanösvény – 8 órás gyalogtúra.

Külföldi vendégeknek szállásfoglalás kérésre!

Geotóp Nap 2011 szórólap (pdf)

Sáv bezárása