Ugrás a tartalomhoz
Geodiverzitás
Földtudományi természetvédelem
Környezeti nevelés
Ökoturizmus
Szemléletformálás
Felhívás
Rendezvény

Geotúra-vezető tanfolyam indul a Bakony-Balaton Geoparkban - Felnyílik a Keleti-Bakony kincsesládája

2015.08.10.
2015. szeptember 18-án geotúra-vezetői tanfolyam indul a Keleti-Bakonyban. A tanfolyamra - amelyet a Bakony-Balaton Geoparkot irányító Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Bakonyalja Barátai Egyesület közösen szervez - 2015. szeptember 11-ig lehet jelentkezni.

Az Európai Geopark Hálózat és az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózat által is elismert Bakony-Balaton Geopark elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. Utóbbiak egyike a BfNPI Bakony–Balaton Geopark programjának hazánkban máig egyedülálló, nyílt geotúra-vezető képzése. A mostani tanfolyam a Bakonyalja Barátai Egyesülettel együttműködve, az egyesület nyertes pályázatának köszönhetően indul el.

 

A szervezők kiemelt célja egy olyan geoturisztikai közösség létrehozása is, amelynek tagjai „tradicionális” turisztikai kínálatukat szeretnék bővíteni ezzel az izgalmas, újszerű és hiánypótló tematikával (elég, ha arra gondolunk, milyen minőségbeli többletet kaphatnak akár pl. a falusi szálláshelyek vendégei).
Ugyanakkor a tanfolyamot azoknak is érdemes elvégezni, akik „csupán” önmaguk vagy környezetük örömére szeretnék terepi tudásanyagukat bővíteni.

A tanfolyamot sikeresen elvégzők részére geotúra-vezetői oklevelet állítanak ki a szervezők.

 

 

2015 őszén a Keleti-Bakony „földtani kincsesládájába” pillanthatnak be az érdeklődők. A képzés egyben egyedi lehetőség a térség föld- és víztani, ökológiai és történeti értékeinek terepi felfedezésére a helyszínt kitűnően ismerő szakemberek vezetésével.

 

 

 

 

 

 

A tanfolyam szervezői – az eddigi kurzusok sikerességét látva nem minden alap nélkül – hisznek abban, hogy ezt az ismeretanyagot át lehet úgy adni, hogy az mindenki számára érdekes és érthető legyen.

A várpalotai helyszínű elméleti oktatás mellett több terepbejárás is színesíti a programot, ahol el lehet sajátítani az igényes geotúra-vezetés fortélyait is.

 

A 2015. szeptember 18-tól kezdődően három hétvégét érintő, összesen 60 órás képzés során természetesen nem csupán az élettelen természeti értékekről, a földtani folyamatokról esik szó: az avatott földtudományi és természetvédelmi szakemberek előadásain túl a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel, és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten régészeti és néprajzi – örökséggel is megismerkedhetnek a hallgatók. Az előadók között lesz mentőorvos is, hiszen a résztvevőknek meg kell ismerkedniük a terepi balesetek megelőzésének legfontosabb szabályaival is.


A foglalkozások időpontjai
:

2015. szeptember 18–20. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)

2015. október 2–4. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)

2015. október 17–18. (szombat reggeltől vasárnap késő délutánig)

Az előadások helyszíne (egyben igény szerint szálláshely is): Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium, 8100 Várpalota, Bartók Béla út 4.

Részvételi díj: bruttó 36.000,– Ft/fő. A részvételi díj nem tartalmaz étkezést és szállást. Kedvező árfekvésű szállás foglalására (a jelentkezési lapon jelezve) az előadások helyszínéül is szolgáló fenti kollégiumban van lehetőség (árak, további részletes információ a jelentkezési lapon). Igény szerint nyilván további szállásokon is van lehetőség (egyénileg intézendő) foglalásra.

Jelentkezési határidő: 2015. szeptember 11., péntek (ez egyben 20.000,– Ft előleg befizetésének is határideje) A képzést legalább 30 fő jelentkezése esetén indítjuk el.

 

További részletes információk a Bakony-Balaton Geopark honlapján érhetők el.

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Bakony-Balaton Geopark
Fényképek:
Bakony-Balaton Geopark, Árgay Zoltán

Sáv bezárása