Ugrás a tartalomhoz

Gyászjelentés

2010.09.02.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Kollégánk, FUTÓ ELEMÉR, életének 71. évében, hosszú, méltósággal viselt betegség után csendesen megpihent.

 

„Elbúcsúzom, de ott leszek,

Ahol a szél zúg, a nap nevet,

Elbúcsúzom, de itt marad,

Belőlem néhány pillanat…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  Futó Elemér (1939-2010) erdész-technikus végzettségét 1958-ban szerezte. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság minden jogelődjénél dolgozott már. Természetvédelmi őri feladatát hivatásként fogta fel, és feladatait mindig magas színvonalon végezte. Munkaidejét jelentősen meghaladó időt töltött el a védett természeti területek, különösen a Kis-Balaton őrzésével, feltárásával, fejlesztésével, illetve az idelátogató csoportok szakszerű kíséretével és tájékoztatásával. Munkájában következetesen érvényesítette a természetvédelmi érdekeket.

 

 1973. május 15-től látott el szolgálatot a Kis-Balaton térségében. Természetvédelmi őrként több pozíciót is betöltött az évek során a régióban. 2003 óta őrkerületvezető természetvédelmi őrként tevékenykedett egészen 2006. szeptember 20-i nyugdíjba vonulásáig.

 

  Mintaszerű faj- és élőhely-védelmi programokat bonyolított a tájegységben (pl. invazív fajok visszaszorítása, az északi pocok védelme). A térség kezelési folyamatainak és gazdálkodásának szervezésében kiemelkedően teljesített, és tevékenységével hozzájárult a természeti értékek hosszú távú fennmaradásához. Odaadóan segítette az Igazgatóság oktatási, ismeretterjesztési tevékenységét, rendszeresen tartott előadásokat, szakvezetéseket a térségben. Jelentős munkát végzett az egykori Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet területi bővítésének és a régió nemzeti parki védettségének megalapozásában, a természeti értékek felvételezésében. Számos cikk, kiadvány és könyv is őrzi munkásságának egyes részleteit.

 

  Munkája elismeréseképpen 1990-ben Pro Natura Emlékérem, 2006-ban pedig a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetésekben részesült.

 


Futó Elemért a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság saját halottjának tekinti.

 

Gyászmise római katolikus szertartás szerint 2010. szeptember 4-én 10 órakor lesz a balatonberényi római katolikus templomban, végső búcsút 11 órakor a balatonberényi temetőben veszünk Tőle.

 

A gyászoló család és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói.

 

Távirati cím: 8649 Balatonberény Táncsics u. 2/a.

Sáv bezárása