Ugrás a tartalomhoz
Együttműködés
Kutatás
Módszertan
Partnerség

Gyűrűzővizsga a Magyar Természettudományi Múzeumban

2024.06.03.

Az Agrárminisztérium Természetvédelemért felelős Helyettes Államtitkársága a védett állatfajok védelmét szabályozó 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 2. számú melléklete (A madarak és denevérek természetvédelmi vagy tudományos célú gyűrűzésére jogosító vizsgáról) alapján minden évben két madár- és denevérgyűrűző vizsgát rendez. A vizsgára jelentkezők a Magyar Természettudományi Múzeum Madár- és Emlősgyűjteményében adnak számot ismereteikről. A vizsga célja, hogy a biztos fajismeret mellett a gyűrűzés természetvédelmi, jogi és balesetvédelmi előírásait is ismerő, megbízható tudással rendelkező gyűrűzők végezzék ezt a tudományos és természetvédelmi célból egyaránt fontos tevékenységet.

A vizsgát megelőzi egy részben online, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részvételével megvalósuló, részben az MTM gyűjteményeiben tartott felkészítő, ami megkönnyíti a tananyag elsajátítását, valamint a gyűjteményi preparátumokon alapuló fajismereti vizsgarész sikeres teljesítését.

A 2024-es tavaszi gyűrűzővizsga felkészítőjén Dr. Koleszár Balázs vezetésével hét jelölt ismerkedett a madárgyűjtemény bőrgyűjteményéből kiválogatott példányokkal, hogy az egyes fajok eltérő ivarainak és korosztályainak tollazati bélyegeinek felismerését gyakorolják.

Az idei tavaszi gyűrűzővizsgán a hét tagú bizottság 19 jelöltet vizsgáztatott, akik közül többen a nagy fajcsoportok jelölésére feljogosító vizsgát kívántak tenni (énekesmadarak (5 fő), vízimadarak (4 fő) ragadozók (6fő)), vagy célzottan egyes fajok tudományos célú gyűrűzését vagy jeladózását szeretnék a jövőben végezni. A jelöltek közül 11 főnek sikerült gyűrűzővizsgát szerezniük, ők a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálásában hamarosan megkezdhetik tevékenységüket.

Sáv bezárása