Ugrás a tartalomhoz
Biológiai sokféleség
Védett természeti érték
Fajok védelme
Szemléletformálás

Hóvirág helyett ajándékozz egy mosolyt!

2006.02.27.
Minden évben több millió hóvirág esik áldozatul a Valentin- és nőnapon szokásos virágcsokor-ajándékozásnak. A gátlástalan "gyűjtőszenvedély" mára veszélybe sodorta a védett növény hazai állományát. Pótolhatatlan természeti értékünk megóvása érdekében a környezetvédelmi tárca arra kér mindenkit, hogy hóvirág helyett inkább cserepes virággal, könyvvel vagy egy mosollyal ajándékozza meg szeretteit a közelgő ünnepeken.

 

A hóvirág hazánk közkedvelt és talán sokan nem tudják, de védett növénye. Gyakran még hófoltok között, február második felétől áprilisig virágzik. Élőhelyén sajnos azonban nem sokáig. Valentin-nap és nőnap környékén ugyanis leginkább az utcasarkon és az aluljáróban találkozhatunk vele, ahol fillérekért árusítják a nemzeti parkokban milliószámra leszakított csokrokat.
A legnagyobb piacnak számító Budapestre főként a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Zselicség védett területeiről érkeznek a kartondobozokban szállított hóvirágok, Miskolcon pedig a Bükki Nemzeti Parkban gyűjtött csokrokat kínálják.
Napjainkra a növény gyűjtése olyan méreteket öltött, amely már a hazai állomány létét veszélyezteti.
Gyakran ipari módszerekkel, több tucat napszámossal, gereblyével, földgyaluval esnek neki a virágnak, nem „csak” letépik azt, de még a föld alatti hagymát is eltávolítják. A módszeres és rendszeres irtás miatt a hóvirágállomány erősen megfogyatkozott, számos élőhelyén pedig eltűnőben van. További gond, hogy a gyűjtők a legszebb szálakat szakítják le, így csak a silányabbak érlelhetnek magot, ezzel a növény genetikai állománya is lassan, de biztosan romlik.                                                                             

A gátlástalan kereskedelmi célú gyűjtés visszaszorítása érdekében a hóvirág 2005. augusztusában felkerült a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló hazai rendelet listájára. A növény természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint.

Annak érdekében, hogy a jövő generációi is megismerhessék a tavasz hírnökét, szeretteinket, barátainkat ne hóvirággal, hanem jóval tartósabb cserepes virággal, könyvvel vagy egy mosollyal ajándékozzuk meg a közelgő ünnepek alkalmából!

Kiadványok: poszter, brossúra

 

 

Sáv bezárása