Ugrás a tartalomhoz
Az Év Emlőse
Vadonleső
Szemléletformálás
Rendezvény

I. Abaligeti Denevér-lógás

2016.09.22.
A vártnál több, mintegy 2000-2500 látogatója volt a 2016. szeptember 10-én megtartott I. Abaligeti denevér-lógásnak.  „Az Év Emlőse: a denevér” kezdeményezés részeként a Vadonleső Program és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közös rendezvénye Abaligeten, hazánk egyetlen Denevér Múzeuma előtti téren fogadta a denevérbarátokat, fiatalokat és családokat.

„Nem gondoltam, hogy ennyire jó fejek ezek a denevérek, de nagyon megszerettem őket!”;

„Az egész család denevéres pólóban jött ide, imádjuk őket, olyan jó, hogy van ilyen program is!”;

„A denevérek minden mennyiségben jöhetnek, olyan cukik!”

Ilyen és ehhez hasonló vélemények tucatjai hangzottak el az Abaligeti-barlang előtti téren szeptember 10-én. Hosszas szervezés előzte meg az elsőként (de reményeink szerint nem utolsóként) megrendezett Abaligeti Denevér-lógás rendezvényünket. 

 

 

Gazdag program várta a látogatókat: egész nap játékos foglalkozások és „háló játék” a Vadonleső Program, a nemzeti park igazgatóságok és a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat jóvoltából. De volt denevéres arcfestés, pólónyomtatás, barlangi kötéltechnikai bemutató és gyakorlás a különböző barlangász szervezetek segítségével, fizikus „állati kísérletek”, könyvkuckó, szakvezetéses barlang-, tanösvény és Denevér Múzeum látogatás, helyi termékeket felvonultató vásár is.

 

Jó hangulatú gyerekkoncertet adott Kardos-Horváth János és a Hahó zenekar. A MikroBe zenekar élőben is előadta a Keringő Denevér című dalukat, amelynek refrénjét Babiczky Tibor írta. Varga Livius, a Quimby és a Kutya Vacsorája zenekar frontembere a denevérdalos klippályázat műveit méltatta és rangsorolta sok humorral átszőtt konferálásában. Meghallgathattuk a 30Y zenekar tagjainak élménybeszámolóját, akik „Az Év Emlőse: a denevér” kezdeményezés alkalmából hazánk egyik legnehezebben járható barlangjába merészkedtek be és forgattak filmet. Az esti sötéttel pedig Egri Csaba fantasztikus 30D-s barlangi diavetítése varázsolta el a kitartó közönséget a nagysátorban.

És mi mással is zárulhatott volna az egész napos program, mint a nemzeti park szakembere, Dombi Imre által levezényelt denevérhálózással. A késői órák dacára soktucatnyian várták a denevéreket a tó körül és a gyerekek izgalomtól csillogó szemmel engedték szabadon a meggyűrűzött repülő emlősöket.

Reméljük, hogy hagyományt tudtunk teremteni az Abaligeti Denevér-lógással és jövőre is sokan látogatnak majd el ide egy denevéres családi napra.

 További információk:www.facebook.com/vadonleso

Sáv bezárása