Ugrás a tartalomhoz

Idén először ünnepeljük A Táj Nemzetközi Napját

2017.10.18.
Az európai tájak minősége és sokfélesége közös érték. A táj egyformán fontos része az emberek életminőségének mindenhol: városon és falun, leromlott és kiváló állapotú területeken egyaránt. Az Európa Tanács kezdeményezésére október 20-át idén először Európa-szerte A Táj Nemzetközi Napjaként ünnepelhetjük.

A tájakat elsőként és átfogóan középpontba állító nemzetközi egyezmény hazai kihirdetéséről szóló törvényt éppen tíz éve fogadta el az Országgyűlés. Az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár, az Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport elnöke az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában előzetesen bejelentette, hogy Magyarország  is csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez.

 

Az Egyezmény megnyitásának évfordulóján, október 20-án ünnepeljük a tájat, mint az emberek környezetének elengedhetetlen összetevőjét, amely kifejezi közös kulturális és természeti örökségük sokféleségét, és identitásuk alapját képezi. A táj elősegíti a helyi kulturális fejlődést, hozzájárul az emberek jóllétéhez, valamint jelentős szerepet játszik a nemzeti és helyi identitás kialakulásában és megerősítésében.

 

 

***

 

A magyar natúrparkok tájséták meghirdetésével csatlakoznak az Európa Tanács kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott kezdeményezéséhez.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kezdeményezésére meghirdetett tájsétákról részletek a túrasorozat megszervezéséhez együttműködő partnerként csatlakozott Magyar Natúrpark Szövetség honlapján találhatók.


Sáv bezárása