Ugrás a tartalomhoz

Idén is lehet pályázni Az év ökoturisztikai létesítménye címre

2014.06.19.
Június 13-án, a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2014 rendezvénysorozat tatai nyitórendezvényén ünnepélyes keretek között hirdették meg „Az év ökoturisztikai létesítménye 2014” pályázatot, amit a Földművelésügyi Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya, valamint a Magyar Turizmus Zrt. írt ki.

A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények, illetve működtetőik megmérettessenek kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján.

 

Látogatóbarátnak tekinthető az az ökoturisztikai létesítmény, amely az elsődleges cél, a természeti és táji örökség megőrzése mellett történő bemutatáson túl, a látogatók igényeit is figyelembe veszi, tervezése és működtetése a kereslet ismeretében zajlik. Ezek a létesítmények infrastruktúrájukat tekintve, felszereltségben és a szolgáltatásokban is a látogatók alapvető elvárásainak megfelelően lettek kialakítva, a természeti örökség bemutatása élményszerűen történik. Mindez a látogatói megelégedettséget szolgálja, ami a látogatás eredményességéhez, a látottak befogadásához is hozzájárul. A családbarát bemutatóhelyek célzottan a gyerekeknek szóló bemutatással is rendelkeznek, emellett a helyszín kialakítása úgy történt meg, hogy az a kisgyermekes családok számára is kényelmes ott-tartózkodást nyújtson. 

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhatnak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A címet elnyerő létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.

 

A 2014-ben beérkezett pályázatok között különdíj odaítélésére van lehetőség, melyet a leginnovatívabb megoldást tartalmazó pályázat kaphat meg, függetlenül attól, hogy a pályázaton helyezést ér-e el vagy sem.

 

A pályázati adatlap június 13-tól letölthető az alábbi honlapokról:
 

 FM Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkárság – www.termeszetvedelem.hu/okoturizmus;

 NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály – www.kormany.hu/ngm.gov.hu;

 MT Zrt. – http://szakmai.itthon.hu/felhivasok-palyazatok

 

A pályázat beadásának határideje: 2014. július 11.

 

Emlékeztetőül: a tavalyi évben látogatóközpont kategóriában a soproni Ligneum Látogatóközpont (Nyugat-magyarországi Egyetem), tanösvény kategóriában a csopaki Pele-körút tanösvény (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság) nyerte el az elismerést.

Sáv bezárása