Ugrás a tartalomhoz

Idén is lehet pályázni Az év ökoturisztikai létesítménye címre

2017.05.23.
Május 23-án, a Nemzeti Parki Termék Védjegyrendszer ismertségének növelése érdekében egy éven át tartó promóciós- és marketing körút jósvafői rendezvényén ünnepélyes keretek között hirdették meg „Az év ökoturisztikai létesítménye 2017” pályázatot, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért felelős Helyettes Államtitkársága és a Magyar Turisztikai Ügynökség írt ki.

A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények, illetve működtetőik megmérettessenek kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján. Látogatóbarátnak tekinthető az az ökoturisztikai létesítmény, amely az elsődleges cél, a természeti és táji örökség megőrzése mellett történő bemutatáson túl, a látogatók igényeit is figyelembe veszi, tervezése és működtetése a kereslet ismeretében zajlik. Ezek a létesítmények infrastruktúrájukat tekintve, felszereltségben és a szolgáltatásokban is a látogatók alapvető elvárásainak megfelelően lettek kialakítva, a természeti örökség bemutatása élményszerűen történik. Mindez a látogatói megelégedettséget szolgálja, ami a látogatás eredményességéhez, a látottak befogadásához is hozzájárul. A családbarát bemutatóhelyek célzottan a gyerekeknek szóló bemutatással is rendelkeznek, emellett a helyszín kialakítása úgy történt meg, hogy az a kisgyermekes családok számára is kényelmes ott-tartózkodást nyújtson.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhatnak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A címet elnyerő létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.

 

A 2017-ben beérkezett pályázatok között kategóriánként legfeljebb egy-egy különdíj odaítélésére van lehetőség, amelyet idén a térségi szempontból kiemelkedő jelentőségű létesítmény kaphatja meg, függetlenül attól, hogy a pályázaton helyezést ér-e el vagy sem.  
 

A pályázati adatlap május 23-tól tölthető le a következő honlapokról:

FM Környezetügyért felelős Helyettes Államtitkárság – www.termeszetvedelem.hu/okoturizmus
Magyar Turisztikai Ügynökség – http://szakmai.itthon.hu/felhivasok-palyazatok

A pályázat beadásának határideje: 2017. június 30.

Emlékeztetőül: a tavalyi évben látogatóközpont kategóriában megosztott első helyezést ért el a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság) és a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ (Gemenc Zrt.), míg tanösvény kategóriában a Kincskereső játékösvény – Aggtelek (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság) végzett az élen. A leginnovatívabb megoldásokat felmutató vállalkozásnak járó különdíjat a Patkós Stúdió (Tápiógyörgye) vehette át.

Sáv bezárása