Ugrás a tartalomhoz

Idén is sikeresen zárult az EUROPARC Szövetség éves konferenciája és közgyűlése

2015.11.10.
Az EUROPARC az európai nemzeti parkok, természetvédelmi állami szervek és civil szervezetek képviselőit tömörítő, európai szintű szervezet. Az idei évi konferencián közel 200 regisztrált jelentkező, továbbá több tucat szervező és önkéntes vett részt. Jelenleg az EUROPARC Szövetségnek több mint 380 tagja van 37 országot képviselve.

Az EUROPARC az európai nemzeti parkok, természetvédelmi állami szervek és civil szervezetek képviselőit tömörítő, európai szintű szervezet. A konferencia 2015. évi közgyűlésének és szakmai programjának megrendezésére idén 2015. október 25-28. között Németországban, Regensburgban került sor. A konferencia fő tematikája idén, „a védett természeti területek helyzete a változó világban” témakör köré csoportosult.

 

A konferencián közel 200 regisztrált jelentkező, továbbá több tucat szervező és önkéntes vett részt. Jelenleg az EUROPARC Szövetségnek több mint 380 tagja van 37 országot képviselve. Ezek között vannak nemzeti park igazgatóságok, természetvédelmi, erdészeti ügynökségek, kormányzati szervek, minisztériumok és civil szervezetek. Az EUROPARC szövetségnek jelenleg 7 magyarországi tagja van (BNPI, DDNPI, FHNPI, KNPI, KMNPI, HNPI, FM).

Az idei konferencia során, az első napon került sor a plenáris ülések megtartására, majd délután a munkacsoport ülésekre, ahol lehetőség volt az egyes tagországok konkrét tapasztalatait megismerni. Konklúzióként megállapították, hogy csak akkor lehet a természetvédelemben áttörést elérni, ha a lakosság, széles nyilvánosság, közvélemény kiáll a természeti értékek megóvása mellett, és mindenki fontosnak, értéknek tekinti azt.

 

Az idei év különlegessége volt, hogy a védett területek kezelői és egyéb szervezetek a „Marketplace” elnevezésű fórumon mutathatták be természeti értékeiket ismertető kiadványaikat, helyi termékeiket, amelyen a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is bemutatkozott.

 

Idén is kiosztották a határon átnyúló parkok együttműködését méltató díjat (Transboundary Cooperation Awards), amelyen a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Neusiedler-see Nemzeti Parkkal közösen kapott, immáron a harmadik alkalommal. A két park határon átnyúló együttműködése a legrégebbi az Europarcban.

Elismerték azokat is, akik már nagyon hosszú ideje hűségesek az EUROPARC Szövetséghez, amely keretében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is díjazott lett, mert már 24 éve élvezik a tagság előnyeit.

 

A konferencia másnapján szervezték meg az EUROPARC Szövetség éves közgyűlését, amelyen a tagság szavazott a Szövetség alapszabályának módosításáról is. Az alapszabály módosítás többek között lehetővé teszi a szekciók nagyobb önállóságát, illetve mélyebb beleszólását a Szövetség munkájába.

 

 

Ezt követően a Közép/Kelet Európai Europarc Szekció tartotta meg külön ülését, amelyen megállapodtunk a 2016. évi feladatokban, programokban. Szeretnénk az Ifjú Kócsagőr programot kiszélesíteni a Szekció szintjére, hogy a nemzeti nyertesek nemzetközi szinten is megküzdhessenek egymással, illetve a szakmai csereprogramot is ki tudjuk szélesíteni a tagországok között. A rendes Szekcióülések mellet egy-egy természetvédelmi szakmai kezelési probléma köré csoportosuló munkacsoport üléseket, tapasztalatcserét szeretnénk szervezni.

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Közép/Kelet Európai EUROPARC Szekcióhoz csatlakozott Horvátország is. A többi magyarországi nemzeti park igazgatóság tagságát is támogatjuk, illetve szeretnénk a környező országokat (pl.: Ukrajna, Albánia, Románia) is bevonni a Szekció munkájába.

 

A következő évi EUROPARC konferenciát és közgyűlést Svájcban, a Jura Nemzeti Parkban szervezik meg 2016. október 12-16 között, amelyre nagy szeretettel várják az összes tagot, érdeklődőt!

 

 

 

Sáv bezárása