Ugrás a tartalomhoz

Infokommunikáció és geo-informatika a környezetvédelemben

2012.11.16.
Az Informatika a Társadalomért Egyesület az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségével együttműködve Balatonfüreden 2012. november 8-9-én rendezte meg az Informatika a Társadalomért (Infotér) konferenciát a kormányzati döntéshozók, az iparág, valamint civilek részvételével.

 A már harmadik alkalommal megrendezett esemény – melynek középpontjában a közigazgatás informatikai korszerűsítése állt – közel 1000 résztvevővel és 130 előadóval büszkélkedhetett ebben az évben.

 

A konferencián dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az állam és a polgárok viszonyrendszerének megváltoztatását nevezte a közigazgatási átalakítás végső céljának, amelyhez elengedhetetlen, hogy a politikába és a közigazgatásba is bevonják az informatikai fejlesztéseket.

 

A rendezvény során kerekasztal beszélgetésre került sor Infokommunikáció és geo-informatika a környezetvédelemben címmel, az alábbi résztvevőkkel:

 

  • Barkóczi Zsolt, üzletágvezető igazgató, VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., Információszolgáltatási Igazgatóság
  • Juhász Miklós, informatikai főosztályvezető, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal
  • Dr. Takács András Attila, közigazgatási főtanácsadó, Vidékfejlesztési Minisztérium, Környezetügyi Államtitkárság
  • Tapasztó Szilviusz, informatikai igazgató, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
  • Toronyi Bence, főigazgató, Földmérési és Távérzékelési Intézet

 

A résztvevők megállapították, hogy a világ adatbázisainak több, mint 80 %-a helyhez köthető. Különösen igaz ez a közigazgatás területére, ahol ez az arány még magasabb. A közigazgatás átalakításának folyamatainak meghatározó pillérei a geo-informatikai adatbázisok és az azt működtető rendszerek, amelyeket a kerekasztal beszélgetés résztvevői áttekintettek, elemezve a rendszerek széleskörű hasznosíthatóságát, a rendszerek közti kapcsolódási felületeket és INSPIRE „megfelelésüket”. A beszélgetés során fény derült a szakterületen jelentkező legújabb fejlesztési irányokra, konkrét feladatokra, projektekre és arra is, hogy milyen előnyök származhatnak ezekből a társintézmények, az önkormányzatok, a kis- és középvállalatok valamint az állampolgárok számára. A legjobb gyakorlat ismertetése során szó esett a Természetvédelmi Információs Rendszerről, valamint a vadonleső webfelületről (www.vadonleso.hu), mint a közösségi, állampolgári természetvédelmi adatgyűjtési fejlesztésről.

 

További információ: http://infoterkonferencia.rentit.hu/

Sáv bezárása