Ugrás a tartalomhoz

Innovatív kerekasztal fórumot tartottak az MVM áramhálózati társaságainak szervezésében Dévaványán

2023.05.23.

Az MVM áramhálózati társaságainak kezdeményezésére és szervezésében új típusú találkozó valósult meg 2023 áprilisában Dévaványán, az áramszolgáltatók és a természetvédelmi szervezetek részvételével. Az innovatív kerekasztal fórum reményeink szerint hagyományteremtő lesz, amely a már hagyományos madárvédelmi konferenciák és a szűk körű, operatív, tervezői munkaműhelyek mellett lehetőséget nyújt arra, hogy az egyes gyártók, és maguk az áramszolgáltatók is bemutassák saját fejlesztéseiket, innovatív megoldásaikat és a szereplők megosszák akár technológiai, akár egyéb (pl. képzési) tapasztalataikat is.

A résztvevők hangsúlyozták a tapasztalatcsere és az ágazati vertikumon belüli információáramlás, a madárvédelmi megoldásokról és szemléletről folyó oktatás és képzés fontosságát. Egyetértettek abban, hogy szükséges folytatni az egyeztetéseket, szorgalmazták a konkrét technológiai megoldásokat megvitató, szűk körű egyeztetések folytatását.
Üdvözölték a rendezvényen bemutatott innovatív technológiai megoldásokat, melyek között szerepeltek a vezetékek láthatóságát növelő (az ütközéses balesetek megelőzését szolgáló) az áramütés veszélyét csökkentő eszközök is, de a madarakat veszélyes oszlopelemektől távoltartó megoldások egyaránt. Ilyen, az eddigi tapasztalatok alapján hatékony eszköz a szerelői kreativitásnak köszönhetően született, „bokréta” megnevezéssel illetett távoltartó, amely eredményesen tereli el a fészeképítést fontolgató fehér gólyákat a számukra veszélyes oszlopokról.

Sáv bezárása