Ugrás a tartalomhoz

Integrált Területhasználati Monitoring Rendszer épül ki a Közép-magyarországi régióban

2011.04.01.
A Vidékfejlesztési Minisztérium Európai Uniós támogatással összekapcsolta az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszert (OKIR) és az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszert (TeIR), így a Közép-magyarországi régió adatai közös online felületről elérhetőek. Ez az összekapcsolódás kezdeti lépése egy hosszú távú projektnek, melynek célja, hogy lehetőség szerint az összes környezeti, természeti és területi adatot bárki könnyen és egyszerűen egyetlen online felületről érje el.

 A kialakított rendszer nagymértékben támogatja a társadalmi igényeket és a fenntartható fejlődést, mert közös felületen biztosítja a környezeti állapot vizsgálatához és elemzéséhez szükséges társadalmi, gazdasági és környezeti adatokat. Bővül a – bennünket körülvevő – környezetünkről rendelkezésre álló információtartalom, és ez az internet segítségével bármikor bárhonnan elérhető, a változások nyomon követhetőek.

Az új online felület olyan adatokat illetve azok kombinációját tartalmazza, mely érdekes és újszerű szolgáltatás az országos környezeti és területi adatok terén. Az OKIR (melynek önálló része a Természetvédelmi Információs Rendszer – TIR) és TeIR összekapcsolása révén térképi vonatkozású adatok integrált kezelése és szolgáltatása valósul meg, mely az Európai unió INSPIRE irányelvének is megfelelő adatbázist jelent. Így a különböző téradatbázisok összekapcsolása, valamint a szolgáltatások közötti kölcsönhatás során az adatkészletek és szolgáltatások többletértéke megnövekszik. A rendszer tehát alkalmas arra, hogy a regionális adatokat egy rendszeren belül dolgozza fel, s így hatékonyan és gyorsan tájékoztassa a társadalom széles körét a környezet állapotáról és annak változásáról egyaránt.

 

Az új szolgáltatás 2011. április 1-től érhető el a http://okirteir.vm.gov.hu webcímen.

 

 

 

Sáv bezárása