Ugrás a tartalomhoz

Inváziós szakmai nap a Földművelésügyi Minisztériumban

2018.04.04.
A Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya idén harmadik alkalommal szervezte meg az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos szakmai napot. A nagyközönség számára is nyitott rendezvény a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében zajlott, mintegy 170 fő részvételével.

A szakmai nap első részében az érdeklődők Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető asszony előadásán keresztül bepillantást kaphattak az idegenhonos inváziós fajok elleni küzdelem jogszabályi és intézményi kereteibe.

Ezt követően inváziós fajok kapcsán végzett kutatásokból és jó gyakorlatokból következtek példák. Elsőként dr. Vétek Gábortól az inváziós rovarfajok veszélyeiről és főbb terjedési útvonalairól, majd dr. Molnár Nórától a közönséges ékszerteknősről hallhattak a résztvevők rendkívül színvonalas előadásokat. Majd dr. Gálhidy László érdekes nemzetközi példákon keresztül mutatta be az özönnövények elleni küzdelemet. A délelőtti előadások sorát Dedák Dalma zárta, aki a Természetmegőrzési Főosztály és a Századvég Alapítvány országos közvélemény-kutatásának eredményeiről és tanulságairól beszélt.

A nap második felében a közönség egyes inváziós fajokkal foglalkozó területi szervek munkáját ismerhette meg. Pete Andrásné a növénytermesztési hatóság szemszögéből mutatta be az inváziós fajokkal kapcsolatos munkát, dr. Kelemenné dr. Szilágyi Enikő és Radovics-Bang Zsuzsanna előadásából pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatalának inváziós fajokkal összefüggő tevékenységeit ismerhették meg a jelenlévők. A Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatalának munkáját Lukács Andrea mutatta be. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, Nagy Csaba, az igazgatóság inváziós fajok elleni küzdelméről adott ízelítőt. Ezek az előadások kiváló példát szolgáltatottak a különböző területi szervek hatékony együttműködésére.


 

Ezt követően az inváziós fajok elleni védekezés során alkalmazott konkrét beavatkozásokról esett szó. Dr. Kézdy Pál homoki és vizes élőhelyeken folytatott tevékenységek tapasztalatairól beszélt, előadásában a zöld juhar elleni küzdelemre és a vegyszerhasználat visszaszorításának lehetőségeire helyezte a hangsúlyt. Ezután Tiszavölgyi Gábor Hajós és Érsekcsanád térségében folytatott selyemkóró-irtás nehézségeiről és eredményeiről számolt be. Végül Vajda Zoltán a Szosznovszkij-medvetalp elleni küzdelem részleteibe avatta be a jelenlévőket.

A szakmai nap fórumot biztosított a jelenlévők véleményének megismerésére is, az előadásokhoz rendszerint több kérdést és felvetést is intézett a közönség. A szakmai nap egyik legfőbb tanulsága, hogy az inváziós fajokkal kapcsolatos kommunikáció és ismeretterjesztő munka fejlesztésére igen nagy szükség van. A szervezők ezért szeretnék bővíteni, színesíteni a kommunikációs tevékenységük eszköztárát. Emellett fontosnak tartják rendszeres események tartását is, így hagyományteremtő céllal, minden évben a szakmai nap megrendezését is, ahol a az érdeklődők bepillantást kaphatnak az inváziós fajok kezelése kapcsán tett intézkedésekbe, az eddig elért eredményekbe és a továbblépési lehetőségekbe.

A szakmai napon elhangzott előadások prezentációit ide kattintva hamarosan érhetővé tesszük.


 

 

Sáv bezárása