Ugrás a tartalomhoz
Nemzetközi egyezmények
Fajok védelme
Együttműködés
Konferencia

Jobb ma egy túzok, de még jobb a több túzok!

2023.09.29.

A magyar puszta ikonikus madárfaja, a hazánkban fokozottan védett túzok (Otis tarda) drasztikusan zsugorodó világállományának legnagyobb része Európában található. A közép-európai túzokállomány nemzetközi összefogáson alapuló védelmét a Bonni egyezmény keretében működő egyetértési megállapodás is segíti, melynek létrehozásában Magyarország vezető szerepet játszott. A megállapodás aláíró felei ötödik szakmai konferenciájára és döntéshozó ülésére 2023. szeptember 18–21. között, Pozsonyban került sor.

Balról jobbra: Balczó Bertalan, természetvédelemért felelős helyettes államtitkár (Agrárminisztérium); Katarína Bukovská, államtitkár (Környezetvédelmi Minisztérium, Szlovákia); Dr. Peter Iwaniewicz (főosztályvezető, Környezetvédelmi Minisztérium, Ausztria). Fotó: Környezetvédelmi Minisztérium, Szlovákia

A legújabb adatok szerint a túzok világállománya 29-33 ezer példány között mozog. A memorandum részes felei közül a magyar állomány a legerősebb, jelenleg közel 1600 példányból áll, ennek egy része a magyar–osztrák–szlovák hármas határ térségében él. Az ülés során a három ország képviselői egy, a megállapodás szövegében foglalt vállalásokon alapuló szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg a határ menti, jelenleg növekvő túzokállomány további védelme iránti elkötelezettségüket. 

Az ülés résztvevői (Fotó: Környezetvédelmi Minisztérium, Szlovákia)

A globális és az európai populáció riasztó csökkenésének fényében a közép-európai, kiváltképp az enyhe emelkedést mutató hazai állomány kiemelkedő jelentőséggel bír. Az ülés keretében sor került az eddigi intézkedések értékelésére, az eredmények és jó gyakorlatok megosztására, valamint a következő ötéves időszakra szóló nemzetközi munkaprogram kialakítására. Mindezen felül a magyar delegáció a Bonni egyezmény titkársága és az ülés résztvevői elé tárta a magyar szakemberek által, a  túzok igényeinek megfelelő területkezelés, a ragadozógazdálkodás és a sikeres áttelelést biztosító beavatkozások terén szerzett hazai tapasztalatok alapján összeállított gyakorlati útmutatókat, amelyek a széles körű hasznosítást lehetővé téve az egyezmény honlapján is megjelennek.

Túzok (Fotó: Motkó Béla)

Sáv bezárása