Ugrás a tartalomhoz

Kiemelten fontos a vizes élőhelyek megóvása

2014.02.04.
Világszerte fontos a vizes élőhelyek megőrzése, ezt a törekvést is mutatja az 1971-ben létrejött Ramsari Egyezmény, amelynek azóta 161 ország a tagja. A nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében ma már világszerte mintegy 2000 vizes élőhely szerepel, ami összesen 190 millió hektárnyi területet ölel fel – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából tartott rendezvényen.

Dr. Rácz András emlékeztetett arra, hogy Magyarország 1979 óta tagja a Ramsari Egyezménynek, hazánkban eddig 29 terület került fel a jegyzékre, összesen több mint 243 ezer hektárral. A helyettes államtitkár kiemelte: a magyarországi Ramsari területek a Kárpát-medence szinte valamennyi jellemző vizes élőhelytípusát magukban foglalják. Így például találunk köztük sekély tavakat, mocsarakat, szikeseket, lápokat, holtmedreket, folyószakaszokat, nedves réteket, felszín alatti víztereket, vagy akár halastavakat és víztározókat is. Az egyezményt aláíró országoknak azonban nemcsak ezeket a kiemelt jelentőségű területeket, hanem általában vizes élőhelyeiket is meg kell védeniük, azáltal, hogy vizes területeik védelmét beillesztik földhasználati és regionális tervezési folyamataikba. A tervezési folyamatokat úgy kell megvalósítani, hogy a bölcs vagy fenntartható használat valamennyi vizes területtel kapcsolatban megvalósuljon, függetlenül attól, hogy azok nemzetközi jelentőségűek-e vagy sem.

Legismertebb és egyben legnagyobb kiterjedésű ramsari területeink közé tartozik a Hortobágy, a Kis-Balaton vagy Gemenc vizes élőhelyei, de nemzetközi viszonylatban is unikálisnak minősül az Aggteleki-karszt felszín alatti vízterei, vagy a Balaton, amelynek különlegessége, hogy a turizmus által kevésbé érintett őszi-téli időszakban birtokolja ezt a címet.

De külön jelentősége van az emberi tevékenységnek köszönhetően kialakított olyan vizes élőhelyeknek, amelyek elsősorban halgazdálkodási érdekeket szolgálnak, ugyanakkor számos vízimadárfajnak biztosítanak költő vagy vonuló helyet. Ilyenek példádul a Biharugrai vagy a Pacsmagi halastavak.

Megfelelő hangsúlyt kell fektetni a vizes élőhelyek megfelelő kezelésére, megóvására, és ehhez a mezőgazdaság alkalmazkodására is szükség van – erről a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke beszélt. Dr. Dévai György arra hívta fel a figyelmet, hogy a tudomány csupán két-három évtizede kezeli önállóan ezeket a területeket, addig vízi és szárazföldi kategóriákban gondolkodtak. Hozzátette: Magyarországon a vízi élőhelyek aránya mindössze 5 százalék, míg a vizes élőhelyeké eléri a 35 százalékot, ezért is rendkívül fontos, hogy komolyan foglalkozzunk ezekkel a területekkel.

 

A Vidékfejlesztési Minisztériumban mintegy 80 szakember részvételével rendezett szakmai fórumon egyebek mellett az ökológiai vízigényről, a hidroszféra földtörténeti szintű változásairól, a magyarországi csapadékviszonyokra gyakorolt éghajlatváltozási hatások modellezéséről, valamint az öntözéses vízgazdálkodásról hangzottak el előadások.

Sáv bezárása