Ugrás a tartalomhoz

Kihirdették a Natura 2000 díj 2016. évi döntőseit. Szavazzon most Ön is kedvencére!

2016.04.14.
Naponta európaiak ezrei szentelik idejüket és fektetik be energiájukat, illetve tudásukat a természetvédelembe. Az Európai Bizottság ezen erőfeszítések elismerésére törekszik idén is a Natura 2000 díjak odaítélésével, amelyek a védett területek uniós hálózatának igazgatásával és védelmével kapcsolatban végzett rendkívüli fontosságú tevékenységeket díjazzák.
Értékelők szakértői csoportja 83 pályázatból huszonnégy döntős pályázatot választott ki. A döntős projektek között a következő országok projektjei szerepelnek: Ausztria, Belgium, Bulgária, Németország, Észtország, Görögország, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Magyarország, Horvátország, Olaszország, Lettország, Románia és az Egyesült Királyság. A már harmadik éve kiosztásra kerülő díjak célja, hogy felhívják a figyelmet a Natura 2000 hálózatra, többek között annak eredményeire, illetve a természetvédelemben és a társadalmi és gazdasági jólét előmozdítása terén betöltött szerepére.

Karmenu Vella a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős uniós biztos a következő szavakkal reagált a bejelentésre: „Ezek a díjak egy rendkívüli fontosságú hálózat nagyszerű reklámjai. Nagy örömömre szolgál, hogy ilyen nagy számban mutatnak be olyan innovatív tevékenységeket, amelyek előnyei mind a polgárok, mind a természet számára vitathatatlanok.

Amennyiben ön is szereti a természetet, vessen egy pillantást a listára – szavazatával hozzájárulhat ezen kiemelkedő projektek méltó elismeréséhez.” Az öt kategóriában nevező döntősöket egy független zsűri értékeli majd a következő kategóriákban: természetvédelem, társadalmi-gazdasági előnyök, kommunikáció, érdekek és felfogások összehangolása és a határokon átnyúló együttműködés és hálózatépítés. A szavazásban a polgárok is részt vehetnek, és kiválaszthatják az Európai Polgári Díjra érdemes kedvenc döntősüket.

Az online szavazás 2016. május 8-án zárul.

Szavazni itt lehet:

http://natura2000award-application.eu/finalists

Az eredményhirdetésre Brüsszelben, 2016. május 23-án, hétfőn szervezett ünnepség keretében kerül sor, amelynek házigazdája Vella uniós biztos lesz. Az esemény a sajtó és a nagyközönség számára is nyilvános. Regisztrációra 2016.május 8-ig van lehetőség.

Sajtókapcsolat:natura2000awards@tipik.eu

A Natura 2000 díj honlapja itt érhető el: http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/

Ajánljuk továbbá a Bizottság Face-book oldalát: https://www.facebook.com/EUEnvironment

Sáv bezárása