Ugrás a tartalomhoz

Kitüntették a Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 11 dolgozóját

2011.09.21.
Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az augusztus 20-i ünnepségek keretében Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának, a Kőszegi Tájegységért felelős osztályvezetőnek, valamint 9 fő természetvédelmi őrnek. A kitüntetést indoka a Kőszegi Tájvédelmi körzetben rohamosan terjedő, egyre komolyabb természeti károkat okozó, üzletszerű folytatott illegális „downhill” kerékpározás elleni sikeres hatósági fellépés volt.

 A Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén évek óta folyik downhill kerékpározás, a területen több illegálisan épített pálya található. A pályák kialakítása során a védett természeti területen az útban lévő kisebb fákat és élő fák gyökereit fejszével kivágták. Részben a helyben kivágott faanyagból részben odavitt raklapokból és egyéb anyagokból rámpákat, ugratókat, „döntött falú kanyarokat” alakítottak ki. A rámpákat és ugratókat több esetben élő fák törzséhez szegezték. A nagy sebességgel haladó, sokszor blokkolva fékező kerékpárok erősen erodálják a talajfelszínt, annak moha- és gyepszintjét megsemmisítik. A kerékpározók az országos kék túra útvonalát is pályaként használták és sajnálatosan sok helyen a laikusok számára is egyértelműen látható az a pusztítás, amit kerékpárok és a kerékpárosok okoznak.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata 2011. április 17-én a Kőszegi Tájvédelmi Körzetben sikeres akciót hajtott végre a védett természeti területet nagymértékben károsító illegális „downhill” kerékpárosokkal szemben. Az akcióban részt vevők eredményesen és szakszerűen hajtották végre, az ő testi épségüket is veszélyeztető hatósági intézkedést. A természetvédelmi őrzés terén kifejtett áldozatos munkájuk elismeréséül kapják összesen 11-en a Miniszteri Elismerő Oklevél kitüntetést. A Természetvédelmi Őrszolgálat az említetthez hasonló – szerencsére kényszerintő eszközök használata csak a legritkább esetben fordul elő – intézkedései nemcsak a természetvédelem közcéljait szolgálják, hanem azok érdekeit is, akik a szabályokat betartva a védett természeti területeken kívánnak kikapcsolódni, természetet járni vagy éppen az engedéllyel folytatható terepsportoknak hódolni.

További részletes információkat itt talál a védett természeti területen járművel való közlekedés természetvédelmi szabályozásáról.

Sáv bezárása