Ugrás a tartalomhoz
Biológiai sokféleség
Élőhelyvédelem
Együttműködés
Konferencia
Stratégia

Konferencia a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia végrehajtásáról a vízgazdálkodásban és a mezőgazdaságban – 2023. december 6.

2023.11.30.

A Kormány nemrégiben fogadta el Magyarország 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiáját. A Stratégia megvalósulásához elengedhetetlen az érintett ágazatok és társadalmi szereplők együttműködése. A Konferencián két témát – a vízgazdálkodást és a mezőgazdasági támogatásokat – érintően keresik, hogy milyen állami szabályozás és ösztönzés, illetve a területhasználók milyen együttműködése szükséges a célok megvalósítása érdekében.

mezőgazdaság biológiai sokféleségének, avagy az agrobiodiverzitásnak, megőrzése hazánkban kiemelten fontos, hisz az ország területének több mint fele mezőgazdasági művelés alá esik. A hatályos Stratégia ezért többek közt olyan célokat tartalmaz, mely a beporzók védelmét, az ökológiai gazdálkodással érintett területek kiterjesztését, a talajvédelmet, a genetikai erőforrások megőrzését szolgálják, valamint kitér a növényvédő szerek használatának csökkentésére és a genetikailag módosított szervezetek (GMO) alkalmazásának kizárására.

A hazai felszíni és felszín alatti vizek, valamint a vízhez kötődő ökoszisztémák állapota folyamatosan romlik, melynek a fő kiváltói a tápanyag- és szennyezőanyag-terhelés, illetve a folyómedrek degradációja. A biodiverzitás ezzel összefüggő hanyatlásának megállítása érdekében a vízgazdálkodás és a természet védelme közti egyensúlyt kell megtalálnunk. A Stratégia a fenntartható vízgazdálkodás témájával kapcsolatban is számos célt tűz ki.

Az érintetlen folyószakaszok a vízhez kötődő biodiverzitás megőrzéséhez elengedhetetlenek (Forrás: AM Archívum)

A konferencia szervezői az Agrárminisztérium, a Közép-magyarországi Zöld Kör és a Magyar Természetvédők Szövetsége. A december 6-án, az Agrárminisztérium épületében (1052 Budapest, Apáczai Csere János u. 9.) megrendezésre kerülő rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az alábbi linken van lehetőség december 4-ig:

https://forms.gle/TonWtZHDqqNnzXGa6

A rendezvény részletes programja a regisztrációs linken érhető el.

Sáv bezárása