Ugrás a tartalomhoz

Kutatói brainstorming a hazai zöldinfrastruktúra megőrzésére és fejlesztésére

2019.04.18.
Az Agrárminisztérium által szervezett rendezvény keretében a Természetvédelem országos programja (KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001) Zöldinfrastruktúra fejlesztési elemének kiemelt irányairól értekeztek a meghívott szakértők.

A 60 főre szervezett szakmai összejövetelen – a bevezető előadásokat követően – 4 szekcióban, world café módszerrel vitatták meg elképzeléseiket a meghívottak a hazai zöldinfrastruktúra megőrzése és fejlesztése kérdéskörében.

A world café módszer lényege, hogy a beszélgetés meghatározott forgatókönyv szerint, több előre kidolgozott kérdés mentén zajlik. A kialakított csoportokban a résztvevőkkel együtt a gondolatok és ötletek is vándorolnak az asztalok között és számtalan variációban összekapcsolódnak, így a résztvevők a szervezeti keretekből – legyen szó akár állami szektorról, akár civil szervezetről – kilépve, kötetlen és rugalmas térben tudják egymás szempontjait megismerni.

A szekciók kialakításánál felmerültek a klímaadaptáció és zöldinfrastruktúra lehetőségei, állapotértékelési szempontok, a településtervezésbeli alkalmazás kérdésköre, de külön téma volt a város és környéke kapcsolata, valamint az invazív fajok helye és szerepe is.

A csoportok egy-egy kérdésről 20-30 percig beszélgettek, aztán az asztalgazda kivételével a többiek új asztalokhoz mentek, ahol megosztották egymással a korábbi kör észrevételeit, majd az új kérdéssel folytatták a közös gondolkodást.

A szakértői nap zárásául az asztalgazdák összegezték az asztaloknál folytatott közös gondolkodás eredményeit, a további együttműködési irányokat.

A rendezvény programját ide kattintva tölthetik le az érdeklődők.

Bevezető előadások

A KEHOP-4.3.0.-VEKOP-15-2016-00001. Projekt zöldinfrastruktúra projektelemének bemutatása (Tar Gyula, Agrárminisztérium)

Az Európai Táj Egyezmény és a Tájstratégia kapcsolódásai a Zöldinfrastruktúra projektelemhez (Kincses Krisztina, Agrárminisztérium)

Tematikus bevezető előadások

A hazai zöldinfrastruktúra tipológiája (Dr. Kollányi László, Ormos Imre Alapítvány)

A hazai zöldinfrastruktúra állapotértékelése (Szitár Katalin, MTA Ökológiai Kutatóközpont)

A hazai zöldinfrastruktúra alkalmazhatósága a településtervezésben (Báthoriné Dr. Nagy Ildikó Réka) 

Sáv bezárása