Ugrás a tartalomhoz

KvVM Zöld-Pont Szolgálat: Természetfilm-klub

2007.09.19.
A nyári szünet után, szeptemberben folytatódik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld-Pont Szolgálat filmklubja. A második félévi program a Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztivál idei alkotásaiból mutat be válogatást.

  A filmvetítésekre 2007. szeptember 28. és október 26. között, péntek délutánonként 14.30-tól kerül sor. Öt alkalommal, 2-2 órányi filmanyaggal várjuk az érdeklődőket. A vetítések helyszíne, a KvVM Zöld Galériája a Batthyány tér sarkán, a Fő utca 44-50. szám alatt található.


A szeptember 28-i vetítés filmjei:


Liliputi Mimikri 2. rész: Tengeri herkentyű (profi)
r.: Molnár Attila Dávid, 2007, 30 perc

  A Liliputi Mimikri olyan apró tengeri herkentyűk világába kalauzolja a nézőt, amelyek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy elkerüljék a kíváncsi szemeket. A homokban megbújó lények után a második részben figyelmünk a korallágak között rejtőző lények felé fordul.


A legendás szalamandra (profi)
r.: Kormos Ildikó, 2006, 7:05 perc

  Valaha szentül hitték, hogy sárgafoltos, fekete bőrének varázsereje van, és szájról szájra adták, hogy a bűvös szalamandra perzselő lángok közt születik. A furcsa kétéltű vízben jön a világra, és élete minden pillanatával bizonyítja, hogy a tűzről pattant babonánál sokkal érdekesebb a valóság.


Dendrománia (profi)
r.: Szabó Beatrix, 10 perc

  A dendromániások élete célja: minél több 6 m körméretűnél nagyobb fát megismerni és meghódítani – azaz megmérni, lefilmezni, látogatni és érte folyamatosan rajongani.


A holdviola és az alkimisták (profi)
r.: Kormos Ildikó, 2007, 10:13 perc

  Bűne bérét Júdás mind a földre dobta. Egy messzire gurult tallérból nőtt ki a lila szirmokat bontó holdviola. Virágaiból ősidők óta áttetsző becőterméssé fejlődik. Az alkimisták azt remélték, hogy a fényes hártyákból újra csillogó ezüstpénzt lehet varázsolni.


Élvezem a strandot (amatőr)
r.: Hencz Alajos, 2007, 15 perc

  Amatőr természetfilmes mesél az erdei itatónál történt filmezésről. Némi bonyodalom, és elmeséli, hogyan jött helybe a karvaly megtépni egy…

Fotó: Haraszthy László
Az október 5-i vetítés filmjei:
A sárkányok földjén (profi)
r.: Miló Mihály, 2007, 46 perc

  A sok ezer Indonéz sziget egyike Komodó, az óriás varánuszok hazája. Ide látogat el a Nyíregyházi Állatpark forgatócsoportja. A film a sziget eléréséig ízelítőt ad e különleges távoli világ atmoszférájából, majd megérkezve a sárkányok szigetére bemutatja az itt élő, sokak számára bizarr látványt nyújtó, nem éppen veszélytelen állatokat.


Ahol az ég a földet éri (profi)
r.: Dala István, 2004, 26:03 perc

  Ahol az ég a földet éri…  A film a Hortobágyot mutatja be. Természeti, ökológiai értékeit, néprajzát, hagyományait, az itt élő ember boldogulásának lehetőségeit, a természetközeli gazdálkodást.


Gödöllői-dombság (amatőr)
r.: Fuszenecker Ferenc, 2007, 22 perc

  „Olyan a táj készülődése, mint a tavasz, mint a nyár, mint az ősz és a tél ígérete. Az életé és az elmúlásé. Miközben a Gödöllői-dombság szépséges halmai között vezetgeti tekintetünket a múladóság homokórája. Mert jó elcsendesedve végignézni azokat a képsorokat, amelyeket emlékezetünk is segít lassan pergetni.” Dr. Lábadi Károly


Táj és ember. Az Őrségi Nemzeti Park (profi)
r.: Tóth Zsolt Marcell, 2005, 26 perc

  Kevés olyan tájegység van Magyarországon, melynek neve titokzatosabb, izgalmasabb, különlegesebb érzeteket kelt, mint az Őrségé. Mi lehet az oka ennek a kétségtelen érzületnek? Egyrészt a távolság és földrajzi elhelyezkedés, hiszen a történelmi Magyarország egyetlen „megmaradt” határőrvidékéről van szó, mely nem csak funkciójában, de népességében is csaknem ezer éves kontinuitás hordozója. A természet szépsége, tisztasága, csöndessége és eredetisége megragadó hatással van az erre járóra.Az október 12-i vetítés filmjei:

Ada története (profi)
R.: Nógrádi Tímea, 2005, 25 perc

  A világ első mesterséges megtermékenyítésből született orrszarvújának története. Egy állatkerti tenyészprogram bemutatása, melyben a nemzetközi állatorvos csapat két és féléves munkáját követhetjük nyomon.

Ablak a természetre – rákok (profi)
r.: Zöldi István, 2001, 7 perc

  A rövidfilm egy kicsi ablakot nyit a természetre, hogy újabb ismeretekhez jussunk, vagy gyönyörködhessünk szépségében.


Daruvonulás a Hortobágyon (profi)
r.: Cséke Zsolt, 2006, 52 perc

  A daruvonulás a Hortobágy legnagyobb állatsereget vonzó, leglátványosabb eseménye. A film ezt mutatja be a puszta legjobb ismerői, a pásztorok és a szakemberek segítségével.


Nászidő (profi)
r.: Juhász Ágota (RO), 2007, 12:30 perc

  A Hargita-hegység lábainál hosszúak és hidegek a telek. Amikor eljön a tavasz, életre kel a természet. A tavasz azonban nem mindenki számára az életet jelenti.


Liliputi Mimikri 1. rész: A pislogó homok (profi)
r.: Molnár Attila Dávid, 2007, 30 perc

  A légzőkészülék felfedezése óta eltelt 60 év arra elegendő volt, hogy a tudomány felfedezze és leírja a legszembeötlőbb tengerlakókat. De mi lesz azokkal a Liliputi lényekkel, melyek az elmúlt évmilliók során tökélyre fejlesztették a rejtőzködés művészetét? Az ő felfedezésükhöz sokkal több időre, és legfőképpen: egy nagyítóra lesz szükség…


Fotó: Haraszthy László


Az október 19-i vetítés filmjei:

Természetlesen a Dinnyési-fertőn (amatőr)
r.: Balogh István, 2003, 43 perc

  Filmünk a természetvédelmi oltalom alatt álló, nemzetközileg is jegyzett vizes élőhely lakói közül mintegy félszáz fajt mutat be, Schmidt Egon szakértő szavaival fűszerezve.


Vércsepp szülte Kikerics (profi)
Kormos Ildikó, 2006, 7:27 perc

  Mindent a szemnek, kirándulók kezének őszi kikericsből egy szálat se!!! Azt viszont bárki megtudhatja, hogy a törékeny szirmú, mérgező növényhez mi köze lehet a tüzet lopó Prométeusznak.


Az élet fagyos szigete – Antarktisz. Élet az oázisokban (profi)
r.: Tóth Zsolt Marcell, 2004, 26 perc

  A déli féltekén a januári nyárban még az Antarktisz is más arcát mutatja. Pezseg az élet a partokon, ahol több ezres pingvinkolóniák hangjától hangosak a parti fészkelőhelyek, az elefántfókák lustán fürdőznek a nyári napsugarakban, a medvefókák játékkal töltik az időt – főképpen, ha a csapat búvár operatőre is a vízbe merészkedik. Minden idillinek, érintetlennek tűnik.


Lugosi-rét (profi)
r.: Szabados Tamás, 2003, 10 perc

  Az Őrségben lévő egyfás liget kerül bemutatásra.

Fotó: Haraszthy László


Az október 26-i vetítés filmjei:

Barangolások Gömörországban (profi)
r.: Dala István, 2003, 26:01 perc

  A film hazánk e festői vidékét mutatja be: természeti értékeit, néprajzát, hagyományait, a gazdálkodás lehetőségeit, a szemléletformálásra tett kísérleteket.


A magyar tenger mellékén. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park (profi)
r.: Tóth Zsolt Marcell, 2005, 26 perc

  Hadd kezdjem ott, ahol befejeztük Jókai szavaival: „mint költő, a Balaton vidékének nyújtom a szépség almáját. Csak az az egy fáj, hogy nem tudom azt olyan szépen leírni, mint amilyennek láttam.” Ez a film is igyekezett teljes lenni. Egy kerek évig forgattuk. Amennyit csak lehetett, jártuk vidékeit, hegyre föl, rétre le, tocsogósban caplatva, sziklákon kaptatva.


Hátizsákkal a Mecsekben (profi)
r.: Fajcsi Ferenc, 2007, 32:03 perc

  Hátizsákos barangolás a Mecsek-hegység nevezetességeihez, a táj szépségekben gazdag kirándulóhelyeihez.


Máramarosi-havasok… az elfeledett hegység (profi)
r.: Zánki Pil Zsuzsa, 2004, 31:18 perc

  Van egy gyönyörű hegység a Kárpátokban – 2000 méteres csúcsokkal -, melyet öt ország népe vall magáénak. Ennek ellenére a vidék valójában gazdátlan maradt. Hucul-Alpoknak vagy Hucul-Kárpátoknak is nevezik az itt élő hegyi pásztoroktól, a huculokról. A Kárpátok koszorújának talán legkevésbé látogatott magashegysége, mely rövid ideig Magyarország legmagasabb hegysége is volt.


A Bükk színes világa (amatőr)
r.: Dr. Tarkó Mihály, 2007, 12 perc

  A Bükk színpompás sajátos őszi hangulatát és meglepően gazdag hangulatváltozásait mutatja be. 

 


 A filmekkel kapcsolatban érdeklődni lehet:


URAI Róbert
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Zöld-Pont Szolgálat
Budapest, Fő utca 44-50. H-1011
www.kvvm.hu, www.nemzetipark.gov.hu
tel: (+36 1) 457 3440
fax: (+36 1) 457 3354
e-mail: urai@mail.kvvm.hu
Zöld-szám / Toll-free phone in Hungary: 06-80-40 11 11

Sáv bezárása