Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Élőhelyvédelem
Nemzetközi együttműködés
Pályázat
Projekt

Látogatás a Duna-ártér Nemzeti Parkban

2016.10.18.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében az Élet az Erdőben című LIFE projekt (LIFEinFORESTS, LIFE13 INF/HU/001163) keretében megrendezett szakmai tanulmányúton közel 50 fő erdészeti és természetvédelmi szakember vett részt. Az idén 20 éves Donau-Auen nemzeti parkban kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a térségre jelentős hatással bíró Duna folyó bemutatásának, kialakulásától kezdve a folyószabályozásig.
A Földművelésügyi Minisztérium a LIFE kapacitásépítés Magyarországon című projekt (LIFE14 CAP/HU/000010) céljainak megvalósítása érdekében látogatott el a rendezvényre tapasztalatszerzés és az ausztriai jó gyakorlatok megismerése céljából.
 
Az Élet az Erdőben projekt fő célja, hogy a magyarországi Natura 2000 erdők védelmét elősegítsék az érintettek közti konszenzus megteremtésével, amire kitűnő lehetőséget ad egy külföldi gyakorlati tapasztalatokat bemutató szakmai tanulmányút.

A két napos rendezvény alatt bemutatták Európa legnagyobb összefüggő ártéri élőhelyét, a Duna menti ártéri erdőket veszélyeztető tényezőket, a vízszint csökkenés okozta ökológiai problémákat, valamint az ezekre megoldást kínáló helyreállítási lehetőségeket, amelyeket kísérleti jelleggel a folyószakasz hosszán elosztva, néhány kilométeres, illetve néhány hektáros kijelölt mintaterületeken végeznek.

Ilyen jellegű helyreállítási törekvés például a folyó bevágódását mérséklő beavatkozás, amely a meder aljára, a folyó felsőbb szakaszáról kitermelt sóder speciális technikával történő visszajuttatását jelenti.

A part menti vízi és vizes élőhelyek és életközösségeik változásait a mesterségesen kialakított holtágak segítenek ellensúlyozni, amelyek amellett, hogy bizonyos halfajok szaporodását, illetve az ivadékhalak túlélését megkönnyítik, számos parti, illetve vízhez kötődő madárfajnak szolgálnak táplálkozó és pihenőhelyéül. A rekreációs céllal kialakított kavicsos partszakaszokon a fürdőzés és a túrahajózás is megengedett. A terület bejárása során ezen a partszakaszokon a turizmus negatív hatása nem volt észlelhető (pl. hulladék) , és egy rétisas párt is sikerült megfigyelnünk.

Az Élet az Erdőben című projekt az Európai Unió LIFE+ Információ és Kommunikáció programjának és a Földművelésügyi Minisztérium pénzügyi támogatásával valósul meg.

Sáv bezárása