Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Élőhelyvédelem
Fajok védelme
Pályázat
Projekt

Legfrissebb magyar pályázati sikerek a LIFE programban

2011.12.22.
Mindhárom hazánk által 2010-ben benyújtott LIFE+ Természet pályázatot támogatásra érdemesnek ítélte az Európai Bizottság, mely összesen közel 4,1 millió euró EU-s támogatást jelent.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pályázatának célja a Turjánvidék Natura 2000 terület déli területegységén kiemelt jelentőségű élőhelyek megőrzése, valamint a rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a parlagi sas magyarországi állományának védelmét tűzte ki célul, elsősorban az emberi tevékenységek okozta pusztulás csökkentésével. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület pályázatának fő célja a Pásztói-legelő Natura 2000 területen a pannon szikes sztyeppék helyreállítása és megőrzése.

2010-ben 203 LIFE+ „Természet és Bioperzitás” pályázat érkezett be az Európai Bizottsághoz, amelyből a 2011 közepéig tartó értékelési folyamat alapján 64 pályázat lett sikeres. Többségük (55 db) LIFE+ Természet pályázat, melyek a madárvédelmi és az élőhelyvédelmi irányelv megvalósítását segítik, 9 pedig LIFE+ Bioperzitás projekt. A projektek összköltségvetése 223 millió euró, ebből 125 millió euró az uniós társfinanszírozás.

A 2011. évi eredménnyel együtt 2008-2011 során 10 magyar LIFE+ „Természet és Bioperzitás” pályázat összesen 14,3 millió euró támogatást kapott. A 10 projekt egyike a LIFE+ „Bioperzitás” alkomponensbe tartozik, amelyre kevés példa van uniós szinten, míg a többi a LIFE+ „Természet” elemben nyert el támogatást.

Információ a LIFE programról

Sáv bezárása