Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Nemzetközi együttműködés
Pályázat
Rendezvény

Lengyelországi látogatás a sikeresebb hazai LIFE projektek érdekében

2017.12.07.
A „LIFE Kapacitásépítés Magyarországon” című pályázatban foglaltaknak megfelelően az idei szakmai tanulmányút Lengyelországban került megrendezésre 2017 őszén. A Természetmegőrzési Főosztály képviselői tapasztalatszerzés céljából több lengyel LIFE projektet is meglátogattak.

A szakmai tanulmányút célja a lengyel társfinanszírozási rendszer megismerése, továbbá a külföldi sikeres LIFE projektek felkeresése, az ottani szakmai és projektes kollégákkal való tapasztalatcserén alapuló tudásmegosztás volt. A Főosztály munkatársait a kiválasztott LIFE projektek témájára való tekintettel egy háttérintézményben dolgozó munkatárs is elkísérte. A szakmai út négy napja alatt 5 projekt látogatására került sor. Varsóban, az ország LIFE Alapjáért és a projektek összetartásáért, valamint nemzeti társfinanszírozásért felelős szervvel (National Fund for Environmental Protection and Water Management) volt egy nagyívű megbeszélés.

 

Betekintés kaptunk a lengyeleknél már évek óta jól működő nemzeti társfinanszírozási rendszer működésébe, amely hazánk számára azért is fontos, mert a 2017. évben sikerült egy nemzeti önrész alapot létrehozni, amellyel a magyar pályázókat kívánjuk támogatni a még sikeresebb LIFE projektek beadására.

 

Először a Kampinos Nemzeti Park területén található a Közép-Visztula-völgyet megcélzó projekt (wislawarszawska.pl – LIFE09 NAT/PL/000264) látogatására került sor. A projekt során új – táplálkozó- és pihenőhelyül is szolgáló – költőszigeteket alakítottak ki.

 

A következő felkeresett projekt szintén a Kampinos Nemzeti Park területén található (LIFE KAMPINOS WETLANDS PL – LIFE12 NAT/PL/000084) és az erdei vizes élőhelyek helyreállítását tűzte ki célul. A projekt keretében földvásárlásokat hajtanak végre, vízmegtartó műtárgyakat hoznak létre, a lehető legtermészetesebb, tájba illő technikával (40 db gát), hogy ezzel növeljék a talaj víztartalmát (ideértve az esővíz megtartását is) mintegy 6000 hektáron.

 

Európa utolsó síkvidéki lombhullató és vegyes fafajösszetételű őserdeje Lengyelország és Fehéroroszország határán fekszik, mintegy 150.000 ha-on. Az UNESCO Világörökség, Natura 2000, valamint bioszféra-rezervátum területen, a Białowieza-erdőben olyan különleges és veszélyeztetett fajok élnek, mint az európai bölény, a farkas, a hiúz, valamint az erdő zavartalanságának köszönhetően mintegy 120 madárfaj költ itt. Bialowieza Nemzeti Park területén zajló projekt (LIFE+ ForBioSensing PL – LIFE13 ENV/PL/000048) háttere, hogy a területen több, mint 100 éve nem történt erdőgazdálkodás az idős faállományokban, ezért itt kiválóan megfigyelhetőek az antropogén hatásoktól mentes, természetes módon zajló ökológiai folyamatok.

 

A békászó sas (Aquila pomarina) állományának és élőhelyének megőrzésére született projekt (LIFEAQUILA – LIFE08 NAT/PL/000510) szintén az ország keleti felére koncentrál. A kedvezőtlen besorolású faj az intenzív mezőgazdaság miatt fokozatosan háttérbe szorult. Fontos tényező még a sas visszaszorulásában, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok, a holtágak, folyóvizek vízszintjének csökkenése, az általános talaj szárazodás miatt a madár fő táplálékát jelentő kétéltű állomány is jelentősen visszaszorult. A projekt eszközei a faj megőrzése érdekében a vízszintek helyreállítása, a cserjések eltávolítása, mesterséges ülőrudak kihelyezése, helyi kisvizek létrehozása, a környező mezőgazdasági területeken a legeltetés elősegítése.

 

 

 

Sáv bezárása