Ugrás a tartalomhoz

Lezárult az idei Ifjú Kócsagőr Program

2016.10.03.
Színvonalas döntővel zárult az idei Ifjú Kócsagőr Program, melyen nyolc hazai nemzeti park igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság egy-egy kócsagőr-jelöltje mérte össze tudását. Az immár negyedik alkalommal megrendezett országos rendezvény győztese Hábenczyus Alida Anna lett, akit Kis Viktor a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel.

A program zárórendezvényét és az országos döntőt 2016. szeptember 28-30. között a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Körös-éri Tájvédelmi Körzetében, Mórahalmon rendezték meg. A háromnapos rendezvényen a Kócsagőr-jelöltek bemutatták a kéthetes gyakorlaton végzett munkájukat, illetve számot adtak a természetvédelemről szerzett elméleti- és gyakorlati ismereteikről.

 

A természetvédelemért felelős Földművelésügyi Minisztérium minden fiatalokat támogató programban partnere a Nemzeti Parki Igazgatóságoknak, lehet az egy vetélkedő vagy tudást és ismeretet átadó létesítmények vagy tanösvények fejlesztése. – mondta köszöntőjében Dr. Rácz András helyettes államtitkár a záróesemény megnyitóján. Célunk, hogy minél több ilyen programot valósítsunk meg közösen– hangsúlyozta a helyettes államtitkár, majd elmondta, hogy az YTriász, a Földművelésügyi Minisztérium, a 10 hazai Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság konstruktív együttműködésének köszönhetően, 2016 Ifjú Kócsagőr párosának nyereménye a Matula és Tutajos díj mellett, egy ingyenes tanulmányi út Szerbiába a Tara Nemzeti Parkba.

Az YTriász, melynek tagjai a 30 y zenekar, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, 2013-ban hozták létre az „Ifjú Kócsagőr” programot, tekintettel a fiatalok kiemelkedő szerepére a természetvédelemben. A program célja az Y-generáció bevonása értékteremtő programokba, betekintésnyújtás a természetvédelembe, valamint a gyakorlati terepi természetvédelmi tevékenységek bemutatása, népszerűsítése.

Az országosan meghirdetett programra 45 fő egyetemista, főiskolás, illetve középiskolás diák jelentkezett. Minden egyes jelöltnek egy-egy természetvédelmi őr volt a mentora, akik segítségével megismerhették a szakmát, a természetvédelem rejtelmeit és az adott nemzeti park természeti kincseit. A Kócsagőr-jelöltek egy kéthetes szakmai gyakorlatot tölthettek el természetvédelmi őr mentorukkal, majd ezt követően területi döntő keretében adtak számot gyakorlati és elméleti tudásukról.

A program támogatói: a Földművelésügyi Minisztérium, a hazai nemzeti park igazgatóságok, a Hortobágyi Nonprofit Kft., a DALERD, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Csongrád Megyei Rendőr Főkapitányság, a Palics-Ludas Közvállalat, a Mórahalom Önkormányzata, a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság valamint a Tara Nemzeti Park.

Sáv bezárása