Ugrás a tartalomhoz
LIFE
Felhívás
Pályázat
Rendezvény

LIFE Információs Napot tartottunk az új pályázati felhívásról

2014.06.27.
2014. június 25-én LIFE Információs Napot tartottunk a 2014-2020 pénzügyi időszakra vonatkozó új LIFE programról, melynek első pályázati felhívása 2014. június 18-án jelent meg az Európai Bizottság honlapján.

A Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának vezetője, Érdiné dr. Szekeres Rozália megnyitotta az Információs Napot, majd ismertette a LIFE program eddigi hazai eredményeit. Sashalmi Éva LIFE nemzeti kapcsolattartó a LIFE program újdonságairól, valamint a Környezetvédelem alprogram hagyományos projekttípusairól adott  részletes   tájékoztatást.

  Az Európai Bizottság részéről Bécsy László egy új projekttípus, az integrált projekt koncepcióját és pályázati eljárását mutatta be.

Olti Máté, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztályának munkatársa az Éghajlat-politika alprogramot ismertette, mely utóbbi szintén új elem a LIFE programban. Továbbá előadásában megismerhettük a „pénzügyi eszközök” elnevezésű új finanszírozási mechanizmust is.

A délután folyamán sikeres projektek koordinátorai mutatták be a projekteket, valamint tapasztalataikat, tanácsaikat adták át az érdeklődőknek.

 

 

                                           

Lábodi István a katonai területeken megvalósuló élőhelyrekonstrukciós projektek, dr. Palatitz Péter a kék vércse és a szalakóta védelmét célzó fajmegőrzési projektek, valamint dr. Dombos Miklós a talajmonitorozási fejlesztésekre irányuló környezetvédelmi LIFE+ projektek gyakorlati megvalósításáról nyújtott részletes tájékoztatást, beleértve a nehézségeket és a megoldási javaslatokat is.

    

A 2014. évi LIFE pályázati felhívás az Európai Bizottság LIFE honlapján érhető el:

http://ec.europa.eu/environment/life/funding/life2014/index.htm

Természetvédelmi témájú pályázatokra vonatkozó nemzeti határidő:

Amennyiben 2014-ben tervezi LIFE pályázat benyújtását vagy pályázatban partnerként történő részvételt és igény tart konzultációra, illetve támogatónyilatkozatra, a pályázatot óriásfile küldő alkalmazásával 2014. szeptember 10-ig szíveskedjen megküldeni az alábbi címekre: eva.sashalmi@fm.gov.hu; tmf@fm.gov.hu

A kísérőlevelet kérjük dr. Rácz András helyettes államtitkár úr részére címezni és beszkennelve a fenti címekre e-mailen megküldeni (a kísérőlevél és a pályázat megküldése is elegendő elektronikus úton).

Fenti határidő a „Természet és Bioperzitás” és a „Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás” területeken természetvédelmi témában benyújtandó hagyományos projektekre, integrált projektekre/technikai segítségnyújtás projektekre és előkészítő projektekre is vonatkozik.

A Minisztérium a határidőre beérkezett pályázati anyagok véleményezése alapján dönt a támogatónyilatkozat kiállításáról.

A szeptember 10-i határidőre a pályázat magyar nyelvű verziója is elfogadott (elegendő a fordítást az Európai Bizottság által megadott határidőre elvégezni), viszont kérjük, hogy a pályázati űrlapokat az előzetes véleményezéshez megfelelő részletességgel szíveskedjen kitölteni, különös tekintettel az akciók teljes körű leírására (C1 űrlapok). Ennek hiányában nem tud a Minisztérium szakmai támogatónyilatkozatot kiállítani.

 

Az Információs Napon elhangzott előadások az alábbi program egyes programpontjairól letölthetők:

 

 

LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program

Információs Nap

2014. június 25.

Helyszín: Földművelésügyi Minisztérium

1055 Budapest, Kossuth tér 11. – Darányi Ignác terem

Program

 


Cím Előadó
9:30-10:00 Regisztráció  
10:00-10:15

Köszöntő


A LIFE program eddigi eredményei Magyarországon

Érdiné dr. Szekeres Rozália főosztályvezető

Földművelésügyi Minisztérium

Természetmegőrzési Főosztály

10:15-11:00 A LIFE program újdonságai a 2014-2020 időszakban, a LIFE Környezetvédelem alprogram bemutatása, „hagyományos” projektek a „Természet és Bioperzitás”, „Környezet és erőforrás-hatékonyság” és a „Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás” témakörökben Sashalmi Éva

LIFE nemzeti kapcsolattartó

Földművelésügyi Minisztérium

Természetmegőrzési Főosztály

11:00:11:30 Integrált projektek, technikai segítségnyújtás projektek a LIFE Környezetvédelem alprogramban Bécsy László

Projektreferens

Európai Bizottság,

LIFE Nature Unit

11:30-12:00 LIFE Éghajlat-politika alprogram bemutatása, pénzügyi eszközök a LIFE programban Olti Máté

LIFE nemzeti kapcsolattartó

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Klímapolitikai Főosztály

12:00-12:30 Kérdések & válaszok  
12:30-13:30 Szünet  
13:30-13:50 Katonai területeken megvalósuló élőhelyrekonstrukciós LIFE+ Természet projektek tapasztalatainak bemutatása, tanácsok pályázóknak Lábodi István

Projektmenedzser

Lábodi Consulting Kft.

13:50-14:10 A kék vércse és a szalakóta védelmét célzó fajmegőrzési LIFE+ Természet projektek bemutatása, tapasztalatok, tanácsok pályázóknak dr. Palatitz Péter

Koordinátor

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Kékvércse-védelmi Munkacsoport

14:10-14:30 Talajmonitorozási fejlesztések a LIFE+ környezetvédelmi projektekkeretében: tapasztalatok, tanácsok pályázóknak dr. Dombos Miklós

Tudományos főmunkatárs

MTA Agrártudományi Kutatóközpont,

Talajtani és Agrokémiai Intézet

14:30-15:30 Kérdések&válaszok  
15:30 Összegzés, zárás  

 

   

Sáv bezárása